Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z zamykaniem szyby od strony pasażera. Opuszcza się normalnie, a podnieść się nie chce. Tzn. podnosi sie i za chwile z powrotem opuszcza. Aby ją zamknąć muszę ciągnąć ją do góry ręką albo zamykać stopniowo, wciskając co chwile przycisk. Co może być przyczyna? Blokuje się gdzieś i czuje opór, dlatego sie opuszcza?
Opublikowano
ja mam podobnie wiec sie dolanczam do temu tyle ze u mnie jest to szyba kierowcy i objaw jest taki ze opuszcze sie elegancko a jak ja podnosze do gory to zatrzymuje sie tak na 3 cm przed koncem i leci w dol jakies 6 cm i sie zatrzymuje... kilka powtorek i wkoncu przy 3 lub 4 razem juz domyka sie ok Niezawsze sie tak dzieje ale czasami... Szyby oczywscie w pradzie mam :) Pozdraiwam
Opublikowano
Ja mam to samo co koledzy, tyle że w innym aucie (Laguna II), szyba zatrzymuje się zawsze w dwóch tych samych miejscach i można ją zamknąć poprzez naciskanie szybko przycisku tak aby małymi "skokami" podnosiła się do góry. Szukałem i znalazłem kilka tematów z identycznym problemem ale żaden nie został do końca 'jasno' wyjaśniony, więc gdyby ktoś podał przyczynę to byłbym wdzięczny ;)
Opublikowano

Możliwe że ślizgi są wyrobione i jak szyba idzie w dół to jest OK ale jak ma być podniesiona to spinka (ślizgacz) jej nie daje rady podnieść i albo skacze albo podnosi i opada.

A wygląda to tak

http://allegro.pl/item374394322_bmw_spinka_slizg_szyby_e36_e92_e93_e34_e32_z3_z4.html#photo

Dodam że na jedne drzwi jak by ktoś zamierzał kupować idą 2 sztuki ślizgów

http://www.rookers.pl

Ulica to nie tor wyścigowy, tutaj nie ma znaczenia kto będzie pierwszy ...

Opublikowano
witam mialem tak samo hehe i zrobione ,oczywiscie slizgi byly tak dojechane ze juz o aluminium tarlo to w ktore szyba wchodzi,ale musze powiedziec ze po wymianie slizgow dalej czasami sie zacinalo,niewiedzialem co wiec zaczelem od silniczka do szyb no i bamba trafione,a odkrecilem tylko metalowa czesc silnika taki kondon,wysypalo sie troche pylu wiec wyczyscilem ten kondon i przeszlifowalem troche bolec co wchodzi w ten kondon bo byl jakby zasmolony.proponuje slizgi a jak dalej bedzie zacinac to przeczyscic kondonka
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
U mnie było podobnie ale okazało się, że z jednej z prowadnic szyby wysunęła się całkowicie uszczelka (opuściłem szybę do samego dołu i wtedy uszczelka wyleciała). Zrobił się zbyt duży luz, szyba przy podnoszeniu podnosiła się nierówno aż do blokowania w górnej części. Wkleiłem uszczelkę w prowadnicę i na razie jest dobrze.