Skocz do zawartości

Ciśnienie czynnika w klimatyzacji 1.8is????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Przeczytałem dziesiątki tematów o klimie ale nigdzie nie było konkretnej odpowiedzi na pytanie: Jakie powinno być wysokie/niskie ciśnienie czynnika r134a w klimatyzacji?? Chcę skontrolować swoją klimę ale nie mogę znaleźć wartości poprawnego ciśnienia. A tak przy okazji to może wie ktoś jaką moc chłodzącą ma taka klima???

Pomóżcie proszę.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Właśnie że sprawdze. Mam cały potrzebny sprzęt i całe butle czynnika R134a, ponieważ w firmie w której pracuje jest ogrom urządzeń do schładzania wody więc ciągle siedzą u nas firmy serwisujące ten sprzęt. Napełnili mi ci spece klimę i działa. Według nich jest ok. Tylko nie wiedzieliśmy na jakim ciśnieniu pracuje czynnik w BMW. Bo wiadomo ze od ciśnienia zależy wydajność. Więc jeżeli ktoś coś wie to proszę o wypowiedz. A ile stopni powinno mieć powietrze wdostające się z nawiewów przy włączonej klimie???
Opublikowano

a więc tak : z tego co doczytałem w TISie podane wartości ciśnienia powinieneś mieś na tabliczce znamionowej gdzieś w komorze silnika. Nie wiem dokładnie gdzie bo nie pokazują.

a tu masz wartości (jeśli dobrze znalazłem) :

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img232.imageshack.us/img232/6527/ac318isvx9.jpg

...Przyspieszenie to najlepszy sposób na spędzenie czasu między zakrętami 😜

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
Hm. Tak by mogło być. Strona wysokiego ciśnienia oczywiście. Min 10 bar. Ciekawe ile max. Przy 25-27 bar chyba wywala presostat i wyłącza sprzęgło. A na ssaniu? czyli strona niskiego ciśnienia? A jaka temperatura powinna mniej więcej dmuchać z nawiewów przy klimie włączonej? Ja mam ok 8-10 stopni jak auto stoi.
Opublikowano
Hm. Tak by mogło być. Strona wysokiego ciśnienia oczywiście. Min 10 bar. Ciekawe ile max. Przy 25-27 bar chyba wywala presostat i wyłącza sprzęgło. A na ssaniu? czyli strona niskiego ciśnienia? A jaka temperatura powinna mniej więcej dmuchać z nawiewów przy klimie włączonej? Ja mam ok 8-10 stopni jak auto stoi.

Trudno mi jest odpowiadać na twoje pytania - tym bardziej, że nie jestem specem od kilmy. Mogę ci tylko powiedzieć, że w TISie jest sporo o klimatyzacji więc najlepiej by było jak byś poszukał na sieci, ściągnął go sobie i sam poczytał. Powodzenia.

...Przyspieszenie to najlepszy sposób na spędzenie czasu między zakrętami 😜

-> E46-> E39-> G20

• 4 tygodnie później...