Skocz do zawartości

320d nietypowy brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na samym poczatku chciałbym podkreślić, że przeczytałem wszystkie posty dotyczące podobnych problemów i jednak nie pokrywały się one z moim problemem, który wygląda następująco:

na zimnym silniku auto nie ma mocy i przy wciśniętym do oporu pedale gazu nieznacznie tylko przyspiesza :(

po rozgrzaniu silnika bywa róznie, a nawet jak auto ma moc to pojawiają się pewne przerwy i jest to szczególnie uciążliwe zwłaszcza przy wyprzedzaniu :(

czasami bywa tak że auto jedzie idealnie i z całą pewnością ma odpowiednią moc :)

Do tej pory wymieniłem wężyki podciśnienia wszystkie oraz elektrozawór przy turbinie, jednak zabiegi te okazały się chybione :(

Z pewnych przyczyn wykluczany jest takze przeplywomierz, ktory jak wytlumaczyl mi mechanik nie charakteryzuje sie wahaniami w swoich pomiarach tylko albo dziala albo nie dziala wogole jak jest uszkodzony :(

Czy może ktoś z Was spotkał sie z podobnym problemem? Jesli tak to prosze o pomoc :)

Pozdrawiam

Opublikowano
...Z pewnych przyczyn wykluczany jest takze przeplywomierz, ktory jak wytlumaczyl mi mechanik nie charakteryzuje sie wahaniami w swoich pomiarach tylko albo dziala albo nie dziala wogole jak jest uszkodzony....

Tu się nie zgodzę, przepływomierz może działać i mierzyć totalne bzdury, właśnie wtedy będzie podobne zachowanie silnika.

Sprawdź również zawór EGR, zawieszając się potrafi nieźle rozrabiać.

Opublikowano
  • Autor

Zawór EGR został już wcześniej odłączony.

Mechanik sugerował uszkodzenie zaworu regulacji cisnienia przy turbinie, w sumie nie wiem czy cos takiego faktycznie jest :( Mówił żebym zostawił samochód na kilka dni i on wszystko sprawdzi ale to pod koniec następnego tygodnia.

Zastanawia mnie ten przeplywomierz i może jednak zaryzykuje i spróbuje go wymienić skoro piszecie o tym.

Opublikowano
....Zastanawia mnie ten przeplywomierz i może jednak zaryzykuje i spróbuje go wymienić skoro piszecie o tym.

Przepływka kupiona bezpośrednio w bosch-u wyjdzie ok. 650zł.

Nie ma potrzeby ryzykować. Na dobrym sprzęcie diagnostycznym, podczas pracy silnika widać wartość pożądaną i rzeczywistą przepływomierza.

Sam się przekonasz jakie bzdury pokazuje uszkodzona przepływka.

Opublikowano
  • Autor

"Wieniu" mozesz podac namiar na miejsce gdzie kupowales przeplywke?

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

jak sie ma sprawa z Hamulcami ??

bo o ile sie nie myle to sterowanie podciśnieniem turbiny i serva jest z Wacum pompy jak jest padnięta to dźwignia Hamulca będzie przeważnie twarda , drugi aspekt to przewody podciśnieniowe zaleca sie wymianę z tego względu ze mogą bys miękkie i podciśnienie zasysa je i nie otwiera zaworka turbiny , najprawdopodobniej przeplywka może być uszkodzona i pod obciążeniem nie daje odpowiednich wartości , na samym końcu potencjometr dźwigni gazu , i do kompletu wartość ciśnienia i czasy na wtryskach.

• 3 lata później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Sprawa wygląda tak że po odpaleniu samochodu cięgno w gruszce w ogóle się nie chowa i podczas przy gazówki żadnej reakcji cięgna. Czy to może być przyczyną braku odpowiedniej mocy samochodu? Czy to objaw "padniętej" gruszki czy zapieczonych łopatek ? pod komputerem wyskoczył mi błąd : "charge air-pressure control 65"

Proszę o pomoc, gdyż czyściłem już EGR i i dwa elektrozawory, jeden od turbiny, drugi od ERG i dalej brak mocy. Jak można sprawdzić czy elektrozawory działają poprawnie?