Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sam nie wierzyłem. Na trasie Wieluń-Gdynia-Wieluń ( w sumie wyszlo mi 920km) zrobilem na jednym zbiorniku. Na komputerze wyszlo 6,5 wg zatankowania do pelna to drugiego odpicia 6,7. Nie jechalem jak dziadek, przewaznie 130-150 na tempomacie. Jeden odcinek 30km nawet sciganko, pewnie z kolega z forum (czarne e46 330i sedan po lifcie), na odcinku przed Bydgoszcza, predkosci do 240, przyspieszenia na max. Dziwi mnie bardzo fakt niskiego spalania, tymbardziej ze to automat no i 204 kuce. Jedyne co moze na to wpływać to wymiana filtrow i oleju co 10000km oraz tankowanie Shell V Power Diesel. Napiszcie, ile Wasze palą. Pozdrawiam
Opublikowano

Ostatnio spalanie 6.6 mialem jak moja dziewczyna prowadzila :P

Srednia na co dzien to 10.5, nie zauwazylem zeby wymiana oleju i filtrow wplywala na spalanie.

Opublikowano
to sie zgadza te 330d (204) km bardzo mało palą , mój rekord na teasie z Torunia do Chojnic 113km przy spokojnej jezdzie 110-120 ( sznurek samochodów w jedną i w druga ) jak dojechałem to z czystej ciekawosci dotankowałem do pełna i weszło do baku 5,4 l (zatankowany po sam korek wlewu ) !!!!!! Dla mnie to rewelacja dodam że to tez automat .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moje 330d (184) w manualu na trasie Toruń -> Wiedeń spaliło 5,5l :)

Droga Toruń-Chojnice zamknąłem się w 5,7l no ale niestety tak jak kolega wyzej napisal... duze korki ktore jada po 80-90km/h

W cyklu mieszanym mam srednie spalanie na komputerze 6,8-7,2.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
chyba coś nie tak z tymi Waszymi autkami , wszystko zrozumiem ale duży musi więcej , i nie ma bata na to :twisted2: żeby 3.0d spaliło mniej jak 2.0d :mad2: chyba zmienie na Audi :mrgreen:
Opublikowano

z calym szacunkiem dla wypowiadajacych sie w tym watku, ale tak jak mike68 nie moge uwierzyc ze 330d tak malo pala.i to jeszcze automaty.

nie wiem jak wy jezdzicie,ale jakbym wiedzial ze 330d tak pali to niekupilbym 320d :mrgreen:

i jak wytlumaczyc spalanie tego samego silnika w serii 5! przeciez nie wieksza masa,bo chyba seria 5 tak duzo ciezsza nie jest.oto watek:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=17970

Opublikowano
moja teraz na 990km czyli załózmy 1000km po trasach wlałem 73 litry , fakt , mam ciężką nogę ale 7,3 litra średnia to i tak jestem zadowolony bo nigdy mniej nie miałem , w lutym pamietam wlałem 60 litrów na 500 km a to dało 12litrów średnią , w tym 200km po mieście ale.... po 2km i postój
Opublikowano
Napisze tyle: 330d---->spala mi 5.9 i dodam ze caly czas nie szaleje, tym autem trzeba umiec jezdzic, lekkie spuszczenie nogi z gazu predkosc ta sama a spalanie spada o 2 litry (moge zrobic zdjecia z komputera jak ktos nie wierzy ze jest mneij niz 6 litrow) wczesniej jezdzil nim ojciec 98% km zrobil po autostradach niemieckich i ciagle mial spalanie 6.5l (predkosci w granicach od 160-210) teraz jezdzi 530d i spalanie ma 7.4l wiec prosze nie pisac K.... ze to niemozliwe...niewierzysz?? chcesz pokaze i udowodnie...dodam ze moje auto to e46 330d M-pakiet touring 03' 204koniki manual, ojciec 530d...07' automat
Opublikowano
dodam ze jak jezdze z kumplami to daje autku w gary rowno...a jeszcze jak stanie mi jakis wsiuk z nalepka //M na 316....(jeszcze nawet zderzakow nie zmieni) badz golf pseudo gti wygladajacy jak jamnik to udowadniam ze to niepozorne kombi zapier....
Opublikowano
ciagle mial spalanie 6.5l (predkosci w granicach od 160-210) teraz jezdzi 530d i spalanie ma 7.4l wiec prosze nie pisac K.... ze to niemozliwe...niewierzysz?? chcesz pokaze i udowodnie

nie sugeruj sie komputerem ,bo oszukuje.

rzeczywiste mierzone przy dystrybutorze mierzyles?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
chyba coś nie tak z tymi Waszymi autkami , wszystko zrozumiem ale duży musi więcej , i nie ma bata na to :twisted2: żeby 3.0d spaliło mniej jak 2.0d :mad2: chyba zmienie na Audi :mrgreen:

Dam Ci przyklad

Wczoraj zrobilismy z kolega porownanie, on vectra combi 1,9cdti 120KM, ja 330d touring 204KM. Trasa krociotka - okolo 7km, zerujemy kompy, w obu autach klima, oba auta rozgrzane, oba w manualu - ruszamy razem, jeden za drugim.

Wyniki - vectra 8,6l/100km, buma 6,8l/100km

Mozna oczywiscie dyskutowac na temat dokladnosci komputera, momentu zmian biegow itd, jednak jadac jeden za drugim trase pokonalismy w tym samym czasie a wiec mozna przyjac ze przy podobnej "szybkosci" przemieszczania sie.

Teraz inny przyklad - odcinek ok 15km autostrada, jazda 0/1 czyli albo caly czas przyspieszanie albo hamowanie, predkosci do ok 220, hamowanie i tak kilka razy - spalanie 15,5l/100km. Ta sama trasa ale powrot do miejsca startowego, tempomat 150km/h spokojne przyspieszanie po hamowaniu (tempomat) - spalanie 5,4l/100km.

Podsumowując - mialek kiedys skode octavie 1.9tdi 90KM jej srednie spalanie to 6,5l, nastepnie z silnikiem 1.9tdi 105KM tutaj srednie spalanie 7,5l, moja obecna bumka pali srednio 8,0l ale przemieszczam sie nia o wiele sprawniej niz skodzinkami, tak wiec duzo jednak zalezy od konstrukcji silnika czyli jego sprawnosci.

pozdr

Opublikowano
BC oszukuje ale nie twierdze że mało spala bo ma zapas mocy i silnik nie jest wysilony tak jak w takim opelku ale mimo to bmw jest chyba najlepsze , 204konny diesel to mistrzostwo świata , szkoda że nie mam takiego w moim no ale wolałem pewne i sprawdzone 320d jak niepewne 330d a jechałem 700km kupić właśnie 330Xd , salonowe niestety gość kłamał o bezwypadkowości i odpuściłem , tyle że było to przedliftingowe jeszcze , może kiedyś się zamienie z kimś za dopłatą na 3.0d 204km ale nie teraz
Opublikowano

Wiesz, jestem z Poznania a jak wiadomo tam same centusie ;) i przed zakupem dobrze przemyślałem zakup, jedyne czego sie obawiam to koszty serwisu ktory czeka mnie za ok 16k km. Ale coz...

pozdr

Opublikowano
serwis to normalka ni tylko u Ciebie więc OK :mrgreen: najwazniejsze to zadowolenie właściciela z samochodu :D , ja od zakupu mojej czyli maj 2006 wymieniłem tylko wahacze teraz w marcu poza tym eksploatacja i nie myslę że coś padnie i oby tak dalej
Opublikowano
witam. właśnie wróciłem z wakacji. Przejechałem na jednym baku 920 km. Auto e46 330d w automacie. Prosty wynik. 6,5 litra. Zaskoczył mnie trochę. Zatankowałem ponownie pod korek. Następnie (wczoraj) przejechałem 212 km i ponownie pod korek. Wlałem 13,8 litra. Wynik! 6,5 litra. Nie jestem wariatem i nie szaleję. Jeżdżę z rodziną. Jak trzeba to trochę przyciskam. Niech nikt nie pisze, że taki silnik "musi" więcej.
Opublikowano
no to coś nie tak , nie jest dobrze jak pali mniej jak powinien , też mam automat ale 2.0d i pali mi litr więcej , no chyba że jazda do 120km/h to wtedy mniej jak Twój. Może lepiej jak pojedziesz ppod kompa z autem , może wybuchnąć silnik jak więcej powietrza spala jak paliwa
Opublikowano
Ja miałem rekord w Francji. Jechałem nieprzerwanie autostradą 130-135 km/h i miałem spalanie na poziomie 8,1/100. Tylko ze mam 740dA :P Tak czy inaczej ten wynik mnie zadzwil bo na polskich drogach mam srednia 10-11 w trasie przy dosc ostrej jezdzie. 540i mi palilo na podobnych odcinkach 17-18 benzyny ale to juz zupelnie inna jazda ;)

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
no ja tam sprzeczał się nie będę. Fakt, że nie mam ciężkiej nogi, jeżdżę tylko z żoną i dzieckiem + wózek. Tak mi wychodzi z kompa i z tankowania do pełna pod korek. Ja tam jestem zadowolony. Poza tym nie będę nic kombinował, buta ma, wszystko jest jak w zegarku więc myślę, że ok. Pozdrawiam. Dodam, że bardzo dużo zależy od stylu jazdy.
Opublikowano

etam

robiac ok 800km po autostradach w DE spalilo mi 7.7 (i komputer i tankowanie po korek) - srednia ok 160 ale bywalo i 220

za w sobote zrobilem trase jadac max 100km/h i spalilo 4.9/100 - cos niesamowitego

a w miescie umie i 8 i 12,5

mysle, ze ciezar buta ma najwiekszy wplyw

zh