Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ponownie. Tym razem pytanie trochę bardziej skomplikowane i dla mnie coraz bardzo kłopotliwe. Manowicie po włączeniu klimatyzacji, tak po pewnym czasie zaczyna dochodzic gdzieś z pod silnika, czy z przodu silnika taki dziwny odgłos jakby cos sie kręciło i o cos tarło. dzwiek jest taki przerywany, odgłos jakby ktoś jęczał (tak łił, łił, łił w sekundowych przerwach) czasami jak włacze na D to odgłos jest jednolity takie jęczenie. jest takie wrazenie jakby jakis wałek sie krecił i przy właczeniu klimy na P. powoduje ze ma jakis opór i tak sobie jeczy , po przerzuceniu na D skrzynia rusza i jest to opór stały jakby już i dzwiek tez jest stały. Wiadomo ze kazde uruchomienie klimatyzacji to obciązenie dla silnika. Jak wyłacze klime to jest ok. Brzmi to wszystko dla mnie troche niepokojąco. Może ktoś jest w stanie wytłumaczyć to zjawisko, w innym przyadku to bedzie czekał mnie tylko serwis.
Opublikowano
Niewiem jak w 728 jest to rozwiązane konstrukcyjnie ale, najpierw zbadał bym pasek czy dobrze naciągnięty. Chociaż to byłby raczej stały dzwięk, z najgorszym wypadku sprężarka do naprawy-wymiany?. A może jak kolega napisał wentylator. Najlepiej włączyć klimę wrzucić bieg, i poproś kogoś niech trzyma na hamulcu a ty idź do przodu auta, maska w górę i nasłuchuj.
Opublikowano

wentylator odpada..sprawdzałem. wczoraj była maska do góry i nasłuchiwanie. ciezko określić skąd ten dzwiek. Kolega oglądał i mówił ze u góry przy pokrywie są takie silniczki krokowe, one czasami tak jęczą. w o ogole teraz ciekawa sprawa wyszła bo odglos ten słychąc tak po 2 godzinach dobrej jazdy po miescie.

rozgrzany samochod jest juz po 10 minutach, takze nie wiem co moze byc pozniej po 2 godzinach jazdy, jeszcze bardziej rozgrzany samochod i z tej ciepłoty cos się przyciera i taki odgłos wydaje. jak przerzucam skrzynie to raz jest dzwiek raz go nie ma ...a raz jest jednolity albo taki co sekunde.

Opublikowano
nie wiem jak brzmi odgłos tak łił, łił, łił, ale mi tez chromoli jak włączam klime, mechanik powiedział że sprężarka jakieś tam tłoczki czy cuś rolki jakies wytarte i nie da się tego zrobić, trzeba sprężarke nową, ale do 528 u mnie kosztuje podróba 1600 chyba, szukałem na szrocie było kilka ale i tak dałem sobie spokój...
BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p
Opublikowano
nie wiem jak brzmi odgłos tak łił, łił, łił, ale mi tez chromoli jak włączam klime, mechanik powiedział że sprężarka jakieś tam tłoczki czy cuś rolki jakies wytarte i nie da się tego zrobić, trzeba sprężarke nową, ale do 528 u mnie kosztuje podróba 1600 chyba, szukałem na szrocie było kilka ale i tak dałem sobie spokój...
BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie. usterka usunieta. :D przy włączeniu klimy, silnik dostawał większe obciążenie to było wiadomo i w tym momencie uruchamiały sie jakieś podciśnienia. okazało się ze jakieś wężyki od podciśnienia są skruszałe i zasysało fałszywe powietrze, a najbardziej to piszczał i jeczał jeden z silniczków krokowych, został rozebrany przemyty i narazie jest Ok. I całe szczeście bo odgłos bym do zwariowania, przez moment myslałem ze już cos niedobrego dzieje sie że skrzynią...uff...ale jest OK. Zielony potwór jezdzi dalej...pozdrawiam all.