Skocz do zawartości

Rozrusznik? 318tds- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sprawa wygląda u mnie tak, żę mój rozrusznik dostał dosyć mocno w d... zimą. Teraz od pewnego czasu zauważyłem, że jak odpalam bunię, to rozrusznik zaczyna powoli kręcić i się rospędza. Ostatnio robiłem taką próbę, gasiłem ją i odpalełem i ku mojemu zdziwieniu po kilku takich próbach rozrusznik zaczął od pierwszego obrotu szybko kręcić. Później jednak z powrotem zaczął powoli bujać (to było już na następny dzień). Dzisiaj niestety zostałem negatywnie zaskoczony- pojechałem do kolegi, auto postało około 2 godzin, temperatura silnika spadła, podgrzałem świece przękręcam kluczyk dalej, a rozrusznik wykonał pół obrotu i autko nie odpaliło, próbowałem jeszcze kilka razy, ale rozrusznik nawet się nie odezwał, objawy były takie jaby klema któraś nie łączyła, ale wszystko niby czyste było, zapaliłem ją na popych i wróciłem do domu, wjechałem do garażu i normalnie odpaliła, ale w razie czego wyczyściłem klemy. no i ponowne próby wykonałem takie jak na początku, teraz 3 razy odpałi, a za 4 razem rozrusznik wykonał pól obrotu i stoi, ale słychać było, że elektromagnes buczy, w kolejnych próbach autko odpalało bez problemu. I mam takie pytanie- czy to są objawy kończącego się rozrusznika??
Opublikowano
jeżeli uciekła Ci godzina na zegarku to przyczyną może być jeszcze akumulator. Też tak mam ze raz autko odpala jak marzenie a po zgaszeniu ma problemy żeby znów zakręcić, ale u mnie to wina akumulatora.
Opublikowano
  • Autor
akumulator nowy założyłem zimą i ostatnio sprawdzałem go czy czasem się nie rozładował i wszystko było w porządku nie chciałbym aby mi moja fura wywinęła taki nr kiedy będę sam, bo niestety sam jej nie pchnę, chyba, że w przepaść :twisted2: spotkał się ktoś z czymś takim?
Opublikowano
kończy sie rozrusznik ale to nie jest problem bo jego konstrujcja jest prosta jak drut musisz wymontowac rozebrac i ewentyalnie wymienic szczotkotrzymacz ze szczotkami reszte wystarczy wyczyścis i uważaj żeby ci poduszek nie wyrwał jak bedzie krecic silnikem he he :mrgreen: ale poważnie to wyczysc go z róznych zabrudzen jakie sie gromadza i co najwazniejsze to nasmaruj tylko przekładnie planetarna która tam jest i to tez tylko delikatnie nie smaruj wałka po ktorym przesuwa sie bendix i bendiksa też bo bedzie omykac ja tak zrobiłem i kreci jak by był od jelcza he he pozdro :cool2:
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
  • Autor
tak też myślałem, że kończy się rozrusznik, a znając życie to zrobię go jak nie będę go mógło odpalić na amen, a jak na razie to zaczął kręcić normalnie- chyba się wystraszył, że go wyrzucę :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
No więc tak, moja przygoda dalej trwa. Wczoraj rozrusznik stanął i już nie daje znaku życia. Wyciągnąłem go i po rozebraniu okazało się, że szczotek po prostu już nie (ojciec się zdziwił, że w ogóle to jeszcze paliło :lol: ) i teraz mam takie pytanie jak ściągnąć elektromagnes (bendiks) z rozrusznika? Ile kosztują szczotki i tulejki? Jak to wymienić?
Opublikowano

Tulejki i szczotkotrzymacz i szczotki to grosze, tylko ze nowe szczotki trzeba zgrzać w miejsce starych, bez sprzętu chyba nie możliwe.

Kwestia jeszcze jedna, czy nie lepiej wymienić Ci ten rozrusznik za niewielką dopłatą na regerowany?

3 miechy temu kupowałem do siebie regenerowany i zapłaciłem 280 za Boscha (wszystko wymienione, jedynie obudowy stare, ale pomalowane na nowo) oddając przy tym stary Magnetti Marelli

Opublikowano
  • Autor
to zależy czy coś więcej zdechło, bo jeżeli, to koszt raczej niewielki, jutro jeszcze do wujka-mechanika zadzwonię. Na necie znalazłem ofertę regeneracji za 80 zł + cena części, a myślę, że w okolicy coś w tych granicach też znajdę. A nie orientujesz się jawor ile kosztuje szczotkotrzymacz razem ze szczotkami??
Opublikowano

70-80 to normalna cena za robociznę.

Reszta częsci nie jest aż taka tania - komutator ok.160190 pln, bendiks z 80 (zależy jakiej firmy), elektromagnes pewnie z 50.

Do M51 szczotkotrzymacz z 2 szczotkami na nim ok25pln + 2 szczotki za jakies 7-10pln

Opublikowano
  • Autor

to da się wytrzymać te ceny szczotek, ciekawe ile tulejki??

z elektromagnesem też da się wytrzymać, tańszy niż do traktora :dance:

na razie będę próbował sam go składać, a jak nie dam rady to do mechaniora

Opublikowano
  • Autor
dla zainteresowanych wszystko już w porządku, wymieniłem szczotki i tulejki i wszystko chodzi tak jak powinno. Tulejki są 3, każda po 3 zł (tylko nie wiem dlaczego mam włożone łożysko zamiast jednej, może lepsze), 4 szczotki 18 zł, szczotkotrzymacz 60 zł ( u mnie stary był dobry więc nie wymieniałem), koszt robocizny 50 zł, teraz kręci jak nowy :D
Opublikowano
  • Autor
kupiłem 3 tulejki tak jak katalog podaje, ale elektryk założył tylko 2 :reading2: ale ten mój rozrusznik wygląda na jakiś po tuningu, bo mam wyszczerbaną obudowę aluminiową i obudowa stojana jest jakaś poobijana, a po śrubach widać było, że kiedyś był wyciągany już. Także z tymi tulejkami to nie wiem do końca, ale do 2,5 tds idzie inny rozrusznik, może książka podaje też tylko 2 tulejki do 2,5, kłócił się nie będę