Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sprawa wygląda u mnie tak, żę mój rozrusznik dostał dosyć mocno w d... zimą. Teraz od pewnego czasu zauważyłem, że jak odpalam bunię, to rozrusznik zaczyna powoli kręcić i się rospędza. Ostatnio robiłem taką próbę, gasiłem ją i odpalełem i ku mojemu zdziwieniu po kilku takich próbach rozrusznik zaczął od pierwszego obrotu szybko kręcić. Później jednak z powrotem zaczął powoli bujać (to było już na następny dzień). Dzisiaj niestety zostałem negatywnie zaskoczony- pojechałem do kolegi, auto postało około 2 godzin, temperatura silnika spadła, podgrzałem świece przękręcam kluczyk dalej, a rozrusznik wykonał pół obrotu i autko nie odpaliło, próbowałem jeszcze kilka razy, ale rozrusznik nawet się nie odezwał, objawy były takie jaby klema któraś nie łączyła, ale wszystko niby czyste było, zapaliłem ją na popych i wróciłem do domu, wjechałem do garażu i normalnie odpaliła, ale w razie czego wyczyściłem klemy. no i ponowne próby wykonałem takie jak na początku, teraz 3 razy odpałi, a za 4 razem rozrusznik wykonał pól obrotu i stoi, ale słychać było, że elektromagnes buczy, w kolejnych próbach autko odpalało bez problemu. I mam takie pytanie- czy to są objawy kończącego się rozrusznika??
Opublikowano
jeżeli uciekła Ci godzina na zegarku to przyczyną może być jeszcze akumulator. Też tak mam ze raz autko odpala jak marzenie a po zgaszeniu ma problemy żeby znów zakręcić, ale u mnie to wina akumulatora.
Opublikowano
akumulator nowy założyłem zimą i ostatnio sprawdzałem go czy czasem się nie rozładował i wszystko było w porządku nie chciałbym aby mi moja fura wywinęła taki nr kiedy będę sam, bo niestety sam jej nie pchnę, chyba, że w przepaść :twisted2: spotkał się ktoś z czymś takim?
Opublikowano
kończy sie rozrusznik ale to nie jest problem bo jego konstrujcja jest prosta jak drut musisz wymontowac rozebrac i ewentyalnie wymienic szczotkotrzymacz ze szczotkami reszte wystarczy wyczyścis i uważaj żeby ci poduszek nie wyrwał jak bedzie krecic silnikem he he :mrgreen: ale poważnie to wyczysc go z róznych zabrudzen jakie sie gromadza i co najwazniejsze to nasmaruj tylko przekładnie planetarna która tam jest i to tez tylko delikatnie nie smaruj wałka po ktorym przesuwa sie bendix i bendiksa też bo bedzie omykac ja tak zrobiłem i kreci jak by był od jelcza he he pozdro :cool2:
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
tak też myślałem, że kończy się rozrusznik, a znając życie to zrobię go jak nie będę go mógło odpalić na amen, a jak na razie to zaczął kręcić normalnie- chyba się wystraszył, że go wyrzucę :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No więc tak, moja przygoda dalej trwa. Wczoraj rozrusznik stanął i już nie daje znaku życia. Wyciągnąłem go i po rozebraniu okazało się, że szczotek po prostu już nie (ojciec się zdziwił, że w ogóle to jeszcze paliło :lol: ) i teraz mam takie pytanie jak ściągnąć elektromagnes (bendiks) z rozrusznika? Ile kosztują szczotki i tulejki? Jak to wymienić?
Opublikowano

Tulejki i szczotkotrzymacz i szczotki to grosze, tylko ze nowe szczotki trzeba zgrzać w miejsce starych, bez sprzętu chyba nie możliwe.

Kwestia jeszcze jedna, czy nie lepiej wymienić Ci ten rozrusznik za niewielką dopłatą na regerowany?

3 miechy temu kupowałem do siebie regenerowany i zapłaciłem 280 za Boscha (wszystko wymienione, jedynie obudowy stare, ale pomalowane na nowo) oddając przy tym stary Magnetti Marelli

Opublikowano
to zależy czy coś więcej zdechło, bo jeżeli, to koszt raczej niewielki, jutro jeszcze do wujka-mechanika zadzwonię. Na necie znalazłem ofertę regeneracji za 80 zł + cena części, a myślę, że w okolicy coś w tych granicach też znajdę. A nie orientujesz się jawor ile kosztuje szczotkotrzymacz razem ze szczotkami??
Opublikowano

70-80 to normalna cena za robociznę.

Reszta częsci nie jest aż taka tania - komutator ok.160190 pln, bendiks z 80 (zależy jakiej firmy), elektromagnes pewnie z 50.

Do M51 szczotkotrzymacz z 2 szczotkami na nim ok25pln + 2 szczotki za jakies 7-10pln

Opublikowano

to da się wytrzymać te ceny szczotek, ciekawe ile tulejki??

z elektromagnesem też da się wytrzymać, tańszy niż do traktora :dance:

na razie będę próbował sam go składać, a jak nie dam rady to do mechaniora

Opublikowano
dla zainteresowanych wszystko już w porządku, wymieniłem szczotki i tulejki i wszystko chodzi tak jak powinno. Tulejki są 3, każda po 3 zł (tylko nie wiem dlaczego mam włożone łożysko zamiast jednej, może lepsze), 4 szczotki 18 zł, szczotkotrzymacz 60 zł ( u mnie stary był dobry więc nie wymieniałem), koszt robocizny 50 zł, teraz kręci jak nowy :D
Opublikowano
kupiłem 3 tulejki tak jak katalog podaje, ale elektryk założył tylko 2 :reading2: ale ten mój rozrusznik wygląda na jakiś po tuningu, bo mam wyszczerbaną obudowę aluminiową i obudowa stojana jest jakaś poobijana, a po śrubach widać było, że kiedyś był wyciągany już. Także z tymi tulejkami to nie wiem do końca, ale do 2,5 tds idzie inny rozrusznik, może książka podaje też tylko 2 tulejki do 2,5, kłócił się nie będę