Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Wczoraj przestało świecić prawe światło mijania w mojej beemce.

O tyle dziwne że nie wyskoczył komunikat na desce, a żarówka jest dobra.

Masa jest...

A teraz najlepsze:

Badając miernikiem wykazuje że jest napięcie 11,7v na plusie...

Żarówkę podłączałem bezpośrednio pod żółtą wtyczkę od światła i nie działa (oprawka odpada)

Moim zdaniem powinna się przynajmniej żarzyć albo coś skoro jest napięcie, ale nie jestem elektrykiem.

Teraz pytanie:

Co powinienem sprawdzić po kolei....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A czemu twierdzisz , że żarówka jest dobra?

To wygląda na wadę żarówki.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

problem rozwiązany!!!

znalazłem dzada... :)

w module świateł jest elektromagnes, który styka blaszkę i zamyka obwód.

blaszka nie stykała do końca, przez co rozgrzał się lut.

zalutowane, blaszka przygięta >>>> działa!!!

• 1 rok później...
Opublikowano

kurcze mam podobny problem w mojej bumie brak prawego światła mijania żarówka na 100% dobra bezpieczniki dobre a jednego światła nie ma :? komp nic nie wyświetla, miernikiem nie sprawdzałem napięcia ale próbówką i to sprawdzałem przed kostką którą się wtyka w lampę i nie świeci niema prądu, gdzie szukać rozwiązania?? z góry dzięki :cry:

być może jak u kolegi żarówka powinna się żarzyć a nie żarzyła podobnie jest z próbówką, miernik może i coś by tam wskazał, gdzie dokładnie szukać tych blaszek i tej całej reszty??

Opublikowano
musisz wyjąć sterownik świateł. jest obok bezpieczników pod maską taka plastikowa "kaseta" jak rozbierzesz obudowę szukaj przepalonych ścieżek i obruszanych (przepalonych lutów) zwróć uwagę czy blaszki dochodzą do końca. u mnie problem się powtórzył rok temu i okazało się że ścieżka się trochę przepaliła i było zbyt małe napięcie żeby obydwie cewki załapały. zrobiłem obejście i działa.
Opublikowano

ok super a która to "kaseta"?? z tego co kojarzę to chyba są tam dwie jedna większa druga chyba mniejsza :roll:

no i dziś rozebrałem tą "kasetę" tą długą czarną, w środku nic podejrzanego nie zobaczyłem są tam cztery elektromagnesy wszystko czyste ładne, a świateł nadal brak :? ewentualnie żeby całkowicie wykluczyć ten sterownik to przełożę go z innej beemki która ma wszystkie sprawne światła.

Opublikowano
zwróć uwagę czy blaszki dochodzą do końca.

blaszki te przy elektromagnesach?? jeśli tak to dochodzą do końca.

no i się wyjaśniło :D jednak te blaszki nie dochodziły do końca jedna tak ale druga nie, sterownik bez obudowy włożyłem włączyłem światła jedno się zapaliło drugie nie, próbówką docisnąłem drugą blaszkę i się zapaliło drugie światło mijania :D wyczyściłem styki blaszkę podgiąłem lekko i działa :8) dzięki za naprowadzenie :cool2: pozdro

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Może wiecie gdzie są sterowniki swiateł bo pisza ,że obok bezpiecznikow pod maska a ja mam bezpieczniki w schowku od pasazera jest tam jakaś kasetka ?