Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów klubowiczów :hand:

Jestem od niedawna posiadaczem E46 320d z 98 roku. Jednak ostatnio pojawiły się kłopoty związane z dziwnym dźwiękiem na wolnych obrotach. Mój mechanik twierdzi, że są to popychacze. Mam zamiar je wymienić bo strasznie mnie to "dzwonienie" denerwuje :mad2: i jestem ciekaw co mógłbym wymienić przy okazji ? jakich producentów polecacie ? zamienniki czy ASO ? Na allegro nic nie ma do E46 :modlitwa:

...Przyspieszenie to najlepszy sposób na spędzenie czasu między zakrętami 😜

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
Przy okazji to wymień olej. A jeśli już zabierzesz się za wymianę popychaczy to przydałoby się świece, filtr powietrza i separator. No i oczywiście uszczelki pod kolektorem i pokrywą zaworów.
Opublikowano
Przy okazji to wymień olej. A jeśli już zabierzesz się za wymianę popychaczy to przydałoby się świece, filtr powietrza i separator. No i oczywiście uszczelki pod kolektorem i pokrywą zaworów.

Dzięki u95 za radę. Bunia nie dawno kupiona więc od razu większość z tych rzeczy została wymieniona. Wszystkie oleje, świece, filtry oraz separator. Uszczelki pod kolektorem przy okazji wymiany świec też były nowe zakładane. Z tego co piszesz została mi uszczelka pod pokrywą. A co razem z popychaczami ? Chodzi mi o bardziej "mechaniczne rzeczy" ? coś z tego diagramu jeszcze ? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2102&hg=11&fg=25

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
Jak rozbierzesz to będziesz widział czy coś jeszcze. Jaki masz przebieg w samochodzie? Jakiego oleju używasz?
Opublikowano
Jak rozbierzesz to będziesz widział czy coś jeszcze. Jaki masz przebieg w samochodzie? Jakiego oleju używasz?

raczej sam się tej wymiany nie podejmę. Chyba że znajdę coś w dziale "Zrób to sam" :) Może ktoś stworzy instrukcję do tego czasu...

Przebieg według licznika to 176k. Olej wlany z 3tys. temu Shell 10W/60. Może jest za gesty czy coś. Czytałem gdzieś na forum, że dzwonić może od złego oleju...

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
U mnie prawie 100 tys. km więcej i nic nie stuka, dlatego się pytałem. Na 0W. Nie ma typowych części, które wymienia się z popychaczami. Trzeba będzie przeprowadzić weryfikację. Swoją drogą to ładny przebieg masz :wink: .
Opublikowano

Tak chyba zrobię. Spuszczę ten 10W a zaleję 0W/5W ewentualnie.

Jak nie pomoże to wymienię te popychacze. Myślałem jeszcze o wymianie dźwigienek wraz z popychaczami. Ale jak przestanie dzwonić po wymianie oleju to trochę oszczędzę jeszcze na częściach :) Co do przebiegu to mam nadzieję, że prawdziwy :D Póki co jeździ się bardzo przyjemnie :D

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano

Kolego zalej olejem marki Castrol najlepiej full syntetykiem bo taki ma być.

Kumpel zalał z tego co pamiętam 10w60 w tym samym silniku i tez zaczeła się klekotka zwłaszcza jak silnik odstał dłuzej to po odpaleniu zanim sie rozgrzał to klekotanie było straszne, po spuszczeniu i zalaniu castrolem 0w40 full syntetyk silnik pracuje dożo lepiej i 5 sekund po odpaleniu i zgaśnięciu kontroli smarowania cisza panuje oczywiście jak na diesla ;) ale 10 razy ciszej niż na poprzednim oleju.

Opublikowano
Wymiana popychaczy to nie jest taka prosta sprawa trzeba sciagnac walki rozrzadu a do tego najlepiej miec przyzad do blokowania walu nie rob tego sam nawet z instrukcja charakterystyczny dzwiek przy nie trzymajacych cisnienia popychaczach(samolegulatorach )to cykanie ,czasami dobry olej zalatwi cala sprawe ja polecam cstrola 5w/30
Opublikowano
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :modlitwa: Na pewno zacznę od zmiany oleju na Castrol. Jeśli to nie pomoże to oddam mechanikowi do wymiany popychacze. Mam nadzieję, że to pierwsze rozwiązanie pomoże :dance:

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
Może dużych rewelacji nie spodziewaj się po wymianie tego oleju, ale spróbować zawsze możesz.