Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sensor masz nad lusterkiem wewnętrznym, fotoelementem zwróconym do szyby przedniej. Polej wodą po szybie (od zewnątrz :mrgreen: ) i wycieraczki powinny się uruchomić. Spryskiwacze chyba uruchamiają się co któryś cykl pracy wycieraczek. No i dźwignia włącznika wycieraczek powinna być na pierwszej pozycji.
Opublikowano
No i oczywiście trzeba przekręcić kluczyk w pozycję "zapłon" :cool2: .
Opublikowano
spyskiwacze włączają się automatycznie przy podwójnym szybkim spryskaniu szyb ale raz , potem już nie , dopiero co piatę spryskanie szyb , co do czujnika deszczu to manetka na pierwszą pozycję i mozna zapomnieć o wycieraczkach ale.... moze być nieaktywny i wizyta w ASO wskazana , groszowa sprawa
Opublikowano
.... moze być nieaktywny i wizyta w ASO wskazana , groszowa sprawa

No o tym nie słyszałem, chyba że celowo ktoś dezaktywował. Może być jeszcze uszkodzony, ale wtedy raczej warjuje.

Opublikowano
no własnie u mnie sensor kiedys działał ale ze 2 miesiace temu jechałem z tirem i z blizniaków wywali mu kamien i prosto w moja przednia szybe 1 cm od sensora i poszła rysa z 10 cm wiec moze tu takze byc przyczyna.
Opublikowano

trzeba pamiętać że wycieraczki muszą być ustawione na pozycje inaczej sensor nie działa

jeśli w takiej pozycji też Ci nie chodzi no to cóż czeka Cię naprawa ale nie masz się co martwić , nie jesteś sam bo te sensory często się psują :?

Opublikowano
co do czujnika deszczu to manetka na pierwszą pozycję i mozna zapomnieć o wycieraczkach ale.... moze być nieaktywny i wizyta w ASO wskazana , groszowa sprawa

Czy manetka auta bez czujnika różni się czymś od manetki auta z czujnikiem ? Ja w pierwszej pozycji mam dodatkową regulację częstotliwości działania wycieraczek (taki dodatkowy mały przełącznik) i nie sądzę żeby w tej samej pozycji działał jeszcze czujnik.

Opublikowano
co do czujnika deszczu to manetka na pierwszą pozycję i mozna zapomnieć o wycieraczkach ale.... moze być nieaktywny i wizyta w ASO wskazana , groszowa sprawa

Czy manetka auta bez czujnika różni się czymś od manetki auta z czujnikiem ? Ja w pierwszej pozycji mam dodatkową regulację częstotliwości działania wycieraczek (taki dodatkowy mały przełącznik) i nie sądzę żeby w tej samej pozycji działał jeszcze czujnik.

Raczej jest taka sama

Opublikowano

Jest taka sama. Tylko w pozycji "praca przerywana wycieraczek" pracą wycieraczek steruje czujnik, a regulatorem częstotliwości ustawia się czułość przy jakiej czujnik uruchamia wycieraczki.