Skocz do zawartości

Angielski język w nawigacji mk2/mk3/mk4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam podaje link do obrazu płyty z softem do nawigacji. Jest to soft v29 dzięki któremu po wgraniu będziemy mieli angielski język który na pewno jest bardziej zrozumiały jak niemiecki czy włoski. Polecam osobą które męczą się z niemieckim :] Soft na pewno zmieni język w czytnikach mk3 oraz mk4 testowałem osobiście.

Pobieramy plik z stąd http://www.megaupload.com/?d=ZP36FH21

Rozpakowujemy go programem winrar lub podobnym i otrzymujemy obraz płyty ".nrg" następnie ten plik (obraz płyty) nagrywamy na płytę poprzez program nero, zapewne innym programem też można. Gotową płytę uruchamiamy w czytniku według podanych wskazówek w tym poście

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=24276

Dalej w kolejności:
1. Przekręcić kluczyk w stacyjce i poczekać na uruchomienie systemu navi
2. Pozostawiając aktywny system navi włożyć nagraną płytę do czytnika
3. Czekać cierpliwie - na ekranie pojawi się komunikat o aktualizacji oprogramowania i pasek postępu instalacji
4. Nie przekręcaj kluczyka ani nie wyłączaj navi przed całkowitym zakończeniem instalacji!!!
5. Po ukończeniu otrzymamy komunikat z prośbą o wyjęcie płyty z instalacją upgradu.

Jeżeli jest ktoś zainteresowany a zależy mu na v31 to mogę również to zrobić na tym sofcie.

Mam nadzieje ze ten post zakończy raz na zawsze dyskusje na temat zmiany języków.

Edytowane przez tomek-bmw

Opublikowano
  • Autor
tak właśnie jest zrobione i działa w 100% POLECAM
Opublikowano
tomek-bmw wreszcie ktoś bezinteresownie pomoże kolegom na forum :) no to czekamy aż ktoś da linka do wersji ze zmianą na polski i będzie już zupełnie po wszystkich dyskusjach i kłótniach na ten temat na forum. jak już pisałem co prawda ja wolę niemiecki ;) i nic nie będę zmieniał ale jak ktoś lubi :) to niech ma angielski czy polski, jak rozumiem na allegro jest już sporo tych softów po polsku więc za chwile to przestanie być opłacalne i ktoś to puści w sieć :cry2: i niektórzy będą płakać
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
GDYBYM MIAŁ TEN SOFCIK v31 Z PL TO JUŻ DZISIAJ BYM GO ŚMIGNĄ NA SIEĆ :dance: POZDRAWIAM
Opublikowano
ja tam zawsze mam angielski francuski i niemiecki :) :norty:
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
mam maly problem, moj czytnik "wypluwa" plyte, chwila pokreci i tyle :/ w czym moze byc problem??
Opublikowano
mam maly problem, moj czytnik "wypluwa" plyte, chwila pokreci i tyle :/ w czym moze byc problem??

Ściągnij soft jeszcze raz i nagraj nową (markową) płytę pomalutku ImgBurnem, i wgrywaj tak jak było tutaj na tym Forum opisywane miliony razy ...

Musi się udać.

Opublikowano
soft, nagrywałem 3 razy, 2x predkosc 10 i raz predkosc 4 tyle ze wtedy wywaliło mi w nero ze nosnik jest nielegalny :/ wiec dlatego pisze, jutro sprobuje img burnem i zob co wtedy...
Opublikowano
u mnie tez nie dziala. Mam MK3, nagrywalem Imgburnem, predkosc 1X, stracilem kilka plyt i mi zawse wywalal plyte (drozszych i tanszych). Juz nie mam sily do tego.
Konrad
Opublikowano

Dla MK3 istnieje taka instrukcja nagrywania zmodyfikowanego softu - ale uczciwie uprzedzam - to jest rzeźba bez gwarancji - ja nigdy nie ryzykowałem czyimś sprzętem (patrzcie moje posty):

-----------------------------------------------------------

Mode2 for MK3

Make a new CD image with all the modified files.

Here's the important part:

You must make a Mode2/Form1 image. This is CRITICAL.

Most CD burning programs make Mode 1 images

The Mk3 cannot boot from a Mode 1 image, it MUST be Mode 2

Try and boot from Mode 1 and it will go into an endless loop, leaving you struggling to get the CD out.

I used mode2cdmaker, modified to write the correct TOC.

Volume must be called NAV_SWI will post this modified version soon.

Command line was

mode2cdmaker.exe -o "image" -v "NAV_SW" -e "dat" -ccd -f

I used m2cdmgui.exe (UbiK mode2cdmaker GUI v1.6)

Burn a new CD-R with the image. Don't bother with CD-RW, the Mk3 nav cannot read them.

Burn at the SLOWEST speed and verfiy you have a 100% burn afterwards.

Mode2 has much less error correction than Mode1, a verification is important.

I used ImgBurn because I can verify the burn afterwards.

Get it here: http://www.imgburn.com/

ImgBurn also shows that the image is MODE2/FORM1 - check it!

None of my discs were 100% but I only had a total of 9 errors so I tried them :-)

Make sure you can read the discs in your PC.

----------------------------------------------------------

Jeszcze raz ostrzegam: samodzielne dłubanie może skończyć się kupą = czyli wywaleniem czytnika do kibla !!!

...

Opublikowano
...Trick z podmiana plikow, mozliwy tylko dla mk4.

W MK3 także możliwa jest podmiana plików. Jest tylko jedno ale = soft musi być w Mode2/Form1 !!!

Ponieważ v31 jest w Mode1 to wychodzi kupa, a nawet można uwalić czytnik. Dlatego uparciuszkom radzę użyć v29.1 który jest w odpowiednim formacie do MK3 (Mode2).

...

Opublikowano
No to czy jest jakis sposób zeby trwale zmienic jezytk w MK3. Jakiś czas temu ktos mi zmienil jezyk poprzez OBD (tak sie chyba nazywa to gniazdo pod kierownicą). Oryginalnie mam wloski i niemiecki, zmieniono mi na angielski. NIestety okazało sie , żę w menu ciągle widnieje tylko włoski i niemiecki i jak ktoś przypadkowo włączy niemieckie to juz nie ma powrotu do angielskiego. Ktos mi włąśnie tak zrobil i z powrotem mam wloski i niemiecki bez angielskiego.
Konrad
Opublikowano

Czy ten soft ze zmianą języka działa również na MKII ??

Ja mam dziwny problem w moim e39, w komputerze pokładowym mam trzy języki do wyboru niemiecki angielski i francuski ale niestety nie mogę zmienic na żaden inny jak niemiecki. po prostu jak ustawiam z niemieckiego na angielski to mrugnie ekran ale żadnych zmian:((

I dzieje się tak gdy mam czytnik navi podpięty jak i gdy jest wypiety i działa sam komp:((

Może mi ktoś podpowie co mam zrobić aby mieć przynajmniej angielski.

Prz okazji na wyświetlaczu pod licznikiem również tylko niemiecki :((

Ok sprawdziłem i w MKII to można z tej płytki zrobić podstawkę do piwa.

Może ktoś mi pomoże jak rozgryźć mój problem.

Przy okazji jak sprawdzałem ten soft zaktualizowałem soft do v29 standard i wgrał mi się niby angielski i niemiecki ale dupen bladen bo angielskiego nadal nie można wybrać. Tylko wyświetlacz mrugnie i nic więcej:((

Wielka prośba o pomoc bo ten niemiecki to delikatnie mnie denerwuje.:))

Pozdro

PS: Czy wie może ktoś jak ustawić datę i godzinę w tym MK2???

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam Wszystkich Forumowiczów!!!

Prosze o link do spolszczenia navi z d na pl (3-1/63 taka posiadam).

Opublikowano
Witam! Czy mógłby mi ktoś nagrać płyty z nawigacją dla polski i spolszczeniem? Oczywiście odpłatnie. Nawi 4-3 mk-3