Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Zerknalem na starsze posty, ale nie natknalem sie na temat, ktory mnie frapuje. Otoz zastanawialem sie przed zmiana oleju silnikowego, czy nie wymienic tez oleju przekladniowego. Pytanie jak czesto olej ten sie wymienia i jaki bedzie najlepszy do 530d z manualna skrzynia? Z gory dzieki za podpowiedzi! Pozdrawiam. Tomek
Opublikowano
Widze, ze nie jestem sam, tez myslalem o tym i chcialbym wymienic w skrzyni swojje rowniez manual, tylko ze benzynka :) przepraszam ze nie odpowiem na post a tylko dołącze się do tematu, rożne opinie chodza, jedni mowia ze nalezy co jakis czas wymieniac olej nawet jak jest longlife inni ze moze tylko zaszkodzic i rozszczelnic, jesli tak to jaki olej jakiego prodecenta polecacie do e39 czy ma znaczenie czy diesel czy beznynka
Opublikowano
no więc ja drążę temat od wczoraj :) bo też skłaniam się ku wymianie. Doszedłem do nastęujących informacji. Olej w skrzyni manualnej się wymienia i najlepiej zrobić to co 60 000 km(takie były normy jeszcze za E34), ale później ustanowiono wymianę co 120 000 km co podobno rodzi wiele problemów ze skrzyniami np. wypadanie biegów. Na skrzyni powinna się znajdować naklejka z typem oleju. Pozdro
Opublikowano
Owszem na skrzyni zazwyczaj znajduje sie naklejka jaki olej ale są podane parametry chyba tylko, a co do producenta to juz nie wiadomo który lepszy, wiadomo ze to newralgiczny punkt i lepiej zalac cos dobrego, a co jesli jest longlife?? to jaki olej jakiej firmy??
Opublikowano
Kurza stopa.. Oj to mnie koledzy przeraziliscie. Mam na mysli problemy, ktore moga sie pojawic po wymianie. Rozszczelnienie, wypadanie biegow.. Wrozy to powazne klopoty a w najgorszym wypadku nawet zatarcie skrzyni :mad2: To czy jest w ogole sens to ruszac? Ja mam przebieg okolo 180tys w swojej beji i zakladam, ze olej moglbyc niewymieniony. Ewentualnie jeszcze za niemca zmienilil, to powiedzmy daje mi jeszcze pare km do zrobienia. Ale z drugiej strony lubie zatroszczyc sie o swoja pierwsza kochanke.. ;) :modlitwa: :twisted2: i wiedziec, ze dobrze ja smaruje :D :twisted2: No to mam zgryza.. Moze ktos jeszcze dolaczy sie do dyskusji i z doswiadczenia podpowie, czy rzeczywiscie po wymianie pojawily sie problemy :jawdrop: Pozdro i czekamy na pomoc:)
Opublikowano
Kurza stopa.. Oj to mnie koledzy przeraziliscie. Mam na mysli problemy, ktore moga sie pojawic po wymianie. Rozszczelnienie, wypadanie biegow.. Wrozy to powazne klopoty a w najgorszym wypadku nawet zatarcie skrzyni :mad2: To czy jest w ogole sens to ruszac? Ja mam przebieg okolo 180tys w swojej beji i zakladam, ze olej moglbyc niewymieniony. Ewentualnie jeszcze za niemca zmienilil, to powiedzmy daje mi jeszcze pare km do zrobienia. Ale z drugiej strony lubie zatroszczyc sie o swoja pierwsza kochanke.. ;) :modlitwa: :twisted2: i wiedziec, ze dobrze ja smaruje :D :twisted2: No to mam zgryza.. Moze ktos jeszcze dolaczy sie do dyskusji i z doswiadczenia podpowie, czy rzeczywiscie po wymianie pojawily sie problemy :jawdrop: Pozdro i czekamy na pomoc:)
źle mnie zrozumiałeś. Problemy z wypadaniem biegów pojawiają się gdy tego oleju nie wymieniasz :) Sprawdź na podnośniku jaki olej podejdzie do Twojej skrzyni i wymieniaj :wink:
Opublikowano
Aaaaa, no chyba, ze wypadaja bo sie nie zmienia :duh: Hehe, kamien z serca :D Juz sie uspokoilem:) Dizeki! :D
Opublikowano
Halo Panowie, nikt naprawde nie wie jaki najlepiej olej wlać do skrzyni naszych pociech? Pomóżcie z wyborem! No a jak rzeczywiście nikt nie będzie wiedział, to pofatyguje się i zadzwonie do serwisu:) Dam wtedy znać:) Pozdrawiam!