Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie i panie, mam pytanie odnośnie e38 99 rok 4.4 l b. Dotyczy ono na pewno także innych silników bmw.

Otóż jakie sa oznaki tzw. "Przegrzania" silnika?

Tzn. jak zachowuje się silnik, jakie napisy (po niemiecku) wyświetlają się na wyświetlaczu?

Co trzeba wymienić? Chyba że są różne skutki uboczne przegrzania? I z jakimi kosztami to się wiąże. Z góry dziekuję za odpowiedzi.

PZDR

Opublikowano
Skutków moze byc kilka.Np uszczelka pod głowicą,pęknięta głowica,rozszczelniona chłodnica...Jak przegrzałem 528 to chłodnica potem tak się lała że musiałem kupić nową.Wydaje mi sie ze po tym jak ją przegrzałem silnik chodził ciut głośniej i nie miał już tej mocy co wcześniej...

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Czasami bardzo ciezko to na pierwszy rzut oka sprawdzic.

Najczesciej szlag trafia uszczelke pod glowica lub sama glowice, co skutkuje przewaznie dostawaniem sie plynu chlodzacego do oleju i/lub na odwrot - objawy to tzw. maslo w silniku i olej w zbiorniczku wyrownawczym.

Samochod moze tez stracic moc, nie pracowac na wszystkich cylindrach.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
jak silnik jest przegrzany to pojeździsz chwilę i auto po prostu przestaje ciągnąć
Opublikowano

Wielkie dzieki za podpowiedzi.

Czyli wniosek prosty. Jeśli istnieje niebezpieczeństwo, że silnik w 7-ce 4.4 jest przegrzany to lepiej nie kupować.

Dzieki.

Opublikowano
Witam

Panowie i panie, mam pytanie odnośnie e38 99 rok 4.4 l b. Dotyczy ono na pewno także innych silników bmw.

Otóż jakie sa oznaki tzw. "Przegrzania" silnika?

Tzn. jak zachowuje się silnik, jakie napisy (po niemiecku) wyświetlają się na wyświetlaczu?

Co trzeba wymienić? Chyba że są różne skutki uboczne przegrzania? I z jakimi kosztami to się wiąże. Z góry dziekuję za odpowiedzi.

PZDR

a czy jeśli miało się raz wskazówkę przed czerwonym polem kilka sekund potem zgasiło się silnik to czy silnik był przegrzany?

Ja raz ruszyłem od mechanika z połową płynu chłodniczego :( Przejechałem kawałek ale jak zaczęła się górka wskazówka zaczęła się przeginać natychmiast zjechałem w pola i dolałem płynu.

Pozdrawiam

Opublikowano
Przegrany silnik poprostu zaczyna brać olej i tyle,,,,,,,,,,,,,

i przez wiele lat może być nie widać innych skutków ubocznych

:nienie: z tym to się nie zgodzę

Opublikowano
Przegrany silnik poprostu zaczyna brać olej i tyle,,,,,,,,,,,,,

i przez wiele lat może być nie widać innych skutków ubocznych

Pozdro

To jedna z możliwości, ale mało prawdopodobna. Jesli akurat polecą pierścionki i juz nie będa tak dobrze zgarniać.

Typowe objawy to jak pisali koledzy wyżej:

Mieszanie płynu z olejem, mało na korku oleju, oka oleju w zbiorniczku płynu (jak w rosole).

Często też kopcenie na biało, auto jest słabe, nie chodzi na wszystkie cylindry, albo wogóle nie chce zapalić (pęknięta głowica)

Nie polecam kupna takiego auta, silnik do remontu na dzień dobry :roll:

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495