Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jakiś czas temu pytałem was co może być przyczyna drżenia kierownicy podczas hamowania odpowiedzi były tarcze wiec pojechałem do dwóch speców i powiedzieli ze tarcze są grube i dać do toczenia wiec tak zrobiłem i wymieniłem przy okazji klocki, co sie okazało trzęsie jeszcze bardziej i to całym autem dodam ze mam do wymiany łożysko w przednik kole zaczęło być słyszalne, wyczytałem że mogą być żle oczyszczone piasty przy zakładaniu tarcz Proszę o odpowiedż.
Opublikowano

witam

specjalistom powiedz zęby sie w głowę puknęli!

kup nowe tarcze, wymień łożysko i będzie ok

Opublikowano
A powiedz kolego sadzisz że mógł żle przetoczyć tarcze, aha i czy łożysko faktycznie ma aż taki wpływ na tak duże drgania na kierownicy :?
Opublikowano

wentylowanych tarcz sie nie toczy, a do tego dzisiaj sie nie produkuje tarcz z przewidzianym zapasem do toczenia ,chyba ze jest to star :D

a łożysko może mieć taki wpływ a wymiana go i tak cię nie ominie

i tak jak kolega Blaster napisał wyczyść tarcze piastę i felgę!

jeśli masz nie oryginalne felgi to musisz dobrać pierścienie centrujące

Opublikowano
wentylowanych tarcz sie nie toczy, a do tego dzisiaj sie nie produkuje tarcz z przewidzianym zapasem do toczenia ,chyba ze jest to star :D

oczywiście że tak.Ja też miałem to samo i kazali mi tarcze przetoczyć-tak zrobiłem.I co..??TRAGEDIA!nie dało się jechać taki mi kierownicą biło.Kup nowe tarcze a będzie ok..

Chyba ze masz jeszcze nie org felgi to wtedy kup pierścienie.

pozdrawiam Łukasz

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Co do oczyszczenia piast i tarcz to na pewno tego nie zrobiono bo zakładali je przy mnie i obrazu jak przywiozłem to przykręcili wiecie co koledzy wezmą sam oczyszczę piasty jutro jak pomoże to super jak nie to na sobotę jestem ustawiony na wymianę łożyska z piasta, a co do toczenia w audi a6 zrobiłem to samo bo biło tzn.przetoczyłem tylko u innego tokarza i znikło jak ręką odjął .Pozdrawiam forumowiczów.
Opublikowano
Sprawdź szczelność układu wspogania hamulców. Jeżeli drży tylko przy lekkim hamowaniu, a przy mocniejszym już nie - to zapewne jest przyczyna.
Opublikowano
Sprawdź szczelność układu wspogania hamulców. Jeżeli drży tylko przy lekkim hamowaniu, a przy mocniejszym już nie - to zapewne jest przyczyna.

Taki sam efek będzie przy krzywych tarczach.

Ty masz tarcze wentylowane, więc nie wskazane jest przetaczanie. bo przy dobrym hamowaniu się rozgrzeją i się znowu wypaczą (po toczeniu mają zmienną grubość po obwodzie). Za dobre nowe tarcze i klocki z wymianą wydasz koło 500pln.

Opublikowano
A przetoczenie 60zł

tak, ale ja podałem łącznie za zakup tarcz, klocków + jeszcze koszt wymiany.

Oczywiście przetoczenie jest tańsze, ale nie zawsze warto...

Opublikowano
Koledzy dziś oczyściłem tarcze w miejscu zetknięcia z tarcza z rdzy bo fachowcy nie zrobili tego i piastę do tego przesmarowałem sprężynki docisku klocka w zacisku hamulca i zauważyłem znaczna sporawe jest jeszcze bicie ale to jest o.k 20 % tego co było pojeżdżę jeszcze 10km i zobaczę może się ułoży jak nie to wymiana tarcz .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam ponownie juz usterkę usunąłem a była nią krzywa tarcza hamulcowa, kupiłem nowe tarcze firmy lukas i po założeniu ustąpiło wszystko ani telepania, drgania czy ściągania podczas hamowania oczywiście przez 150 km bede układał tarcze i delikatnie hamuje ale nie ma wibracji podczas przyhamowywania auta od 120 do 80 km/h pozdrawiam