Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy moze ktos wie gdzie dokladnie jest umiejscowiony silnik krokowy w 318i M43TU B19? Chciałbym go przeczyscic ale musze go zlokalizowac, moze ktos ma jakies foto na ktorym jest zaznaczony owy siliniczek.

Druga sprawa czy jest normalne "dmuchanie" z odkreconego wlewu oleju w silniku podczas jego pracy ?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Opublikowano

Zawór regulacyjny znajduje sie pod kolektorem dolotowym :wink: Jeśli chodzi o te przedmuchy jak to ujoleś, jest to normalny objaw.

Wyjmij odme odpowietrzającą klape zaworową i sprawdz czy jest drożna

ona odpowiada za odprowadzenie gazów :wink:

Opublikowano
To prawda silniczek krokowy znajduje się pod kolektorem, jednak wcale nie trzeba go zdejmować. Mnie udało się dostać do krokowca po odkręceniu przepustnicy. Dostęp do niego jest całkiem znośny, i napewno mniej czasochłonny niż w przypadku demontażu kolektora ssącego. Cały zabieg (razem z czyszczeniem silniczka) zajął nie więcej jak 30 minut.
Opublikowano
Przeszukałem dokładniej forum i znalazłem tam info ze w silnikach M43 w E46 silniczek krokowy jest zamontowany nie pod kolektorem lecz na przepustnicy taka jakby wtyczka z prawej strony patrząc z góry troche poniżej bagnetu. Czy może to ktoś potwierdzić dla pewności?