Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
klaniam sie mam pytanie dotyczace tego modelu.Poniewaz pwoien mechanik ktory ma obsesje na punkcie tego silnika proponuje mi podniesienie jego mocy na 240km poprzez dolot, wydech,odchudzenie kola zamachowego i czegos jeszcze bez ingerencji w elektronike i bez montazu torbiny .Czy wiecie cos moze a takiego rodzaju modyfikacjach? jak silnik po nich sie zachowuje? czy moze znacie jakies warsztaty ktore cos takiego robily? lub osoby ? pozdrawiam
Opublikowano

NIE MA takiej opcji, żeby wyciągnął Ci 240km na kołach z tego silnika.

Dla porównania jak dwa lata temu interesowałem sie "dogłębnie" tym tematem to gadałem z kolesiem, który silnik 2,8 w e36 podkręcił do ok 235km i w tym zmiany obejmowały: elektronike + wałki (światek),stożki, świece,barany,tłumik końcowy remusa,wycięcie kata i wstawienie przelotówki,polerowanie dolotu,planowanie głowicy,odchudzanie koła zamachowego. Tak przynajmniej On twierdził, ale jak prosiliśmy żeby udowodnił to wykresem z hamowni to się dziwnie motał :lol: .

Nie wierz w takie cuda :) :!: :!:

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
mechanik stwierdza ze w swojej poprzedniej bmw e 34 525 swoimi modyfikacjami podniusl moc na 240KM CO BYLO MIERZONE NA hamowni i posiada wyklres z tej hamownia jednak ja sie jesczze nie zdecydowalem i mi go nie pokazal.jak tylko go zobaczye i dowiem sie dokladnie co zamierza zrobic w silniku odrazu napisze pozdrawiam
Opublikowano
Podobną odpowiedź dostałeś już na "innym" forum, gdzie autorytety w dziedzinie fachowego tuningu są chyba lepsze od wykresu......Pana Kazia :wink:

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano

Bez wymiany walkow i zainstalowania nowego oprogramowania jest raczej niemozliwe aby uzyskac 285HP (240HP na kolach) w 2.5 litrowym silniku BMW. :naughty:

Profesjonalna firma tuningowa :modlitwa: Turner Motosport wyciagnela z wolnossacego silnika 2.5 litrowego 320HP wymieniajac miedzy innymi walki i oprogramowanie oraz cala mase innych czesci. Zabawa w filtry powietrza, obnizanie wagi kola zamachowego, wydech nie przynosi az tak duzych zyskow mocy). Dzieki tym wszystkim modyfikacjom ktore wyzej wyminiles maksymalnie mozesz zyskac 20HP na kolach nie wiecej.

Jezeli chcesz aby twoje e36 bylo szybsze i zwinniejsze proponuje wymiane dyferencjalu i odchudzenie wagi calego samochodu wymontowywujac niepotrzebne elementy (kolo zapasowe, tylne siedzenia, fotel pasazera etc) :worried:

Inne rozwiazanie to instalacja superchargera lub turbo.

Chyba najlepsza firma ktora dysponuje najlepszym zestawem jest Infinitas-gmbh.de

Opublikowano
jak tylko dostane od niego wykres z hamowni i dowiem sie wszystkiego do konca napisze co i jak byc moze macie racje ze chlop szuka naiwnego :] czas pokarze pozdrawiam
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Kłaniam sie ten mechanik to najwiekszy bajerant ściemniacz pierdola na swiecie!!!! kiedy mu powiedzialem ze osiagniecie 240 KM jest praktycznie nie mozliwe to on na to ze 240KM to nie ale 220km !!!!!!!!!!!! pozniej moze powie za 195???? wiesniak jakis!!! pozdarwiam i dziekuje za pomoc:]
Opublikowano

Witam.

Mam 328, zmienione wałki, chip, filtr, i wydech. Moc 230HP na silniku, czyli o ok. 40HP więcej niż seria, fajnie śmiga tylko denerwuję mnie troche brak odcięcia przy 6500, nie ma wogóle, trzeba trochę uważać, nie raz wskazówka wskoczyła n 7000obr. :?

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Witam.

Mam 328, zmienione wałki, chip, filtr, i wydech. Moc 230HP na silniku, czyli o ok. 40HP więcej niż seria, fajnie śmiga tylko denerwuję mnie troche brak odcięcia przy 6500, nie ma wogóle, trzeba trochę uważać, nie raz wskazówka wskoczyła n 7000obr. :?

7000RPM sa jeszcze bezpieczne dla silnika. Mozesz smialo krecic do 7000RPM wazne aby to nie bylo non-stop.

Oprogramowanie Confroti podnosi maksymalne obroty do 7000rpm i nie ma zadnych przeciwskazan co do wykorzystywania pelnego ich zakresu :roll2: