Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Dzisiaj podczas jazdy mialem zjawisko, ktore mnie zaniepokoilo.

Jechalem ok 120-130 kmh na trasie, silnik ladnie, rowno pracowal. W pewnym momencie poczulem jak samochod traci drastycznie moc, slowem depczesz w pedal i nic... kompletny mol... zdjalem noge z gazu, pozwolilem mu poturlac sie sila rozpedu i po chwili wszystko wrocilo do normy...

Dodam tylko, ze silnik ma 193 tk, jest z 2001 r. Ma wymienione niecaly miesiac temu nowe oryginalne turbo Garretta, nowy elektrozawor EGR, przeczyszczony intercooler, swiezy filtr odmy, filtry oleju i paliwa tez nowe.

Panowie i Panie co to do cholery bylo...?

Opublikowano
Witam wszystkich,

Dzisiaj podczas jazdy mialem zjawisko, ktore mnie zaniepokoilo.

Jechalem ok 120-130 kmh na trasie, silnik ladnie, rowno pracowal. W pewnym momencie poczulem jak samochod traci drastycznie moc, slowem depczesz w pedal i nic... kompletny mol... zdjalem noge z gazu, pozwolilem mu poturlac sie sila rozpedu i po chwili wszystko wrocilo do normy...

Dodam tylko, ze silnik ma 193 tk, jest z 2001 r. Ma wymienione niecaly miesiac temu nowe oryginalne turbo Garretta, nowy elektrozawor EGR, przeczyszczony intercooler, swiezy filtr odmy, filtry oleju i paliwa tez nowe.

Panowie i Panie co to do cholery bylo...?

sprawdź na komputerze ciśnienie podawane przez pompę wstępną paliwa. Powinno być około 4 barów. Jeśli jest mniej, pompa jest do wymiany. Wiem, bo miałem podobny problem, u mnie w pewnym momencie pompa zaczęła podawać ciśnienie 1 bara. Wymiana (800 zł w ASO + robocizna) rozwiązała problem.

Opublikowano

sprawdź na komputerze ciśnienie podawane przez pompę wstępną paliwa. Powinno być około 4 barów. Jeśli jest mniej, pompa jest do wymiany. Wiem, bo miałem podobny problem, u mnie w pewnym momencie pompa zaczęła podawać ciśnienie 1 bara. Wymiana (800 zł w ASO + robocizna) rozwiązała problem.

Masz na mysli pompke paliwa w zbiorniku paliwa pod tylnym siedzeniem?

Opublikowano
maxym530d mozesz powiedziec ile kosztowalo nowe turbo?

zaplacilem niecale 3000 PLN.... ale tylko ze po znajomosciach... Jak zapytasz w serwisie przy ladzie to uslyszysz 5800.... troche boli..

Opublikowano

Masz na mysli pompke paliwa w zbiorniku paliwa pod tylnym siedzeniem?

nie, tą drugą - przy silniku. Na fakturze z ASO napisane jest "wymiana pompy wstępnej", numer katalogowy tej pompy to 16117165590. Na pewno w każdym razie nie chodziło o pompę w baku, tylko o pompę pod komorą silnika - w serwisie będą wiedzieć o co chodzi. Jak podepniesz się pod komputer, to się okaże, czy to faktycznie to, czy może coś innego (nawet jeśli coś innego, to serwis ci to od razu zdiagnozuje, więc tak czy owak warto pojechac na diagnostykę)

Opublikowano

chodzi zapewne o pompe paliwa pod siedzeniem [w 3,0d sa trzy pompy]

u mnie na kompie wykazalo ze cisnienie na tej pompce jak autko stalo na luzie jest 3,75 bara ale to chyba w tolerancji bledu ? czy juz powinienem szukac nowej pompy ?

pozdr

Opublikowano
chodzi zapewne o pompe paliwa pod siedzeniem [w 3,0d sa trzy pompy]

u mnie na kompie wykazalo ze cisnienie na tej pompce jak autko stalo na luzie jest 3,75 bara ale to chyba w tolerancji bledu ? czy juz powinienem szukac nowej pompy ?

pozdr

hmm dzieki za info, nie wiedzialem, że są az 3 pompy :)

zadzwon do ASO, tam na pewno Ci powiedzą czy 3,75 jest ok czy nie. U mnie przy pomiarach wyszedł 1 bar (słownie: jeden!) i wtedy silnik już w ogole nie chcial się kręcic powyzej 3000 obrotow (na nizszych obrotach jezdzic sie dalo prawie normalnie)