Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam mały problem w swoim bmw a mianowicie gdy wymieniłem koła na letnie , to zaczął sie bardzo głośny huk w samochodzie. w poprzednim sezonie jeździłem na tych kołach i nic takiego nie wystepowało. na zimówkach teraz też było ok. ciśnienie w kołach to 2,1 z przodu i 2,3 z tyłu. Może to wina wyważenia?? czekam na wasze opinie.
Przemyslaw
Opublikowano
witam. mam mały problem w swoim bmw a mianowicie gdy wymieniłem koła na letnie , to zaczął sie bardzo głośny huk w samochodzie. w poprzednim sezonie jeździłem na tych kołach i nic takiego nie wystepowało. na zimówkach teraz też było ok. ciśnienie w kołach to 2,1 z przodu i 2,3 z tyłu. Może to wina wyważenia?? czekam na wasze opinie.

Sprawdź czy opony są kierunkowe i czy zostały dobrze założone. Koło niewyważone raczej nie huczy tylko bije.

P.S. Popraw tytuł - bez CH.

Pzdr,

Opublikowano
Być może łożysko już się odzywa,u mnie było to samo na wąskich i wysokich oponach(zimówki) było wszystko w porządku,jak założyłem letnie szerokie na niskim profilu,łożysko z lewej strony zaczęło huczeć,opona letnia na niskim profilu jest sztywniejsza i nie poddaje(odkształca) się jak zimówka,stąd większe obciążenia idą na łożyska.
Nur bmw e32
Opublikowano

ale jak sprawdzałem przed chwilą czy koła są dobrze założone to zauważyłem ze brakuje w lewym tylnik kole odważników. :?

hmm juz sam nie wiem. jutro zajadę do wulkanizatora żeby mi wyważył koła i zobaczymy czy będzie różnica.

Przemyslaw
Opublikowano
Chuczec ci może od wyząbkowanych opon !!! Przejedz po nich ręką jak jakieś są nie równe to załuż je na napęd i rusz kilka razy ostro żeby się wyrównały !!!!
Opublikowano
A duzo masz bieznika? Niektore opony przy malej ilosci bieznika halasuja bardzo podobnie jak uszkodzone lozyska. Rok temu mogles tego az tak nie slyszec bo jezdziles caly czas na tych oponach i stopniowo zwiekszala sie glosnosc...
Opublikowano

Tak jak pisałem jeżeli tego na zimowych nie było to na 100% wyząbkowane opony albo zaczyna ci pękac kord w jakiejś może też byc opona po hamowaniu i wtedy coś takiego się dzieje a tak nawiasę mówiąc to nie jest rozmiar do twojego auta !!

185/65/15 : 195/60/15 : 195/65/15 : 205/60/15 chyba że masz 16 calowe to wtedy 205/55/16