Skocz do zawartości

czy oryginalne felgi z E39 do E36 pasują?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przeczytałem troche wątków na forum i nadal nic z tego nie rozumie dużo osób twierdzi ze alu felgi z E39 nie pasują do E36 a kilka osób twierdzi że jednak pasują więć juz sam nie wiem co jest grane i czym się te felgi różnią ! :mad2:

Noszęsiez zamarem zakupu tych felg z aukcji poniżej:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=345849105

widac widocznie ze sa założone na E36 w sedanie i wszystko jest ok sprzedjacy twierdzi ze tak jezdził i nic sie nie działo tak auto kupił i tak jezdził nic nie wadziło nie obcierało miał tam opony 185/65/15 :naughty:

Proszę o rade jak je kupie czy bedą mi pasowały do mojego auta czy muszę jakieś przeróbki robić czy pierścienie dystansowe zastosować? Mam tez sedana z cywilnym zawieszeniem i tez zamierzam zastosować opony takie jak były! :?

Proszę o konkretną rade moze ktoś z was ma takie felgi niech się wypowie. Zalezy mi na czasie bo jutro mam zamiar po nie jechać!

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
no ok to jak ten gość z aukcji jeżdził w tym czerwonym E36 ?

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
no ok to jak ten gość z aukcji jeżdził w tym czerwonym E36 ?

niech ci poda jakie maja ET :P bo w opisie nic nie ma a pisac moze jak sie nie kapuje :P

a sprawdzic mozesz jeszcze tu....http://felgenkatalog.auto-treff.com/ :shock:

Opublikowano
Ja mam u siebie felgi z E34 et jest mniejsze od et z E36 czyli felgi sa bardziej odsadzone na zewnątrz .Sa to zimówki wiec mam oponki na nich 195/65/15 i nic nie obciera.Pełny bak + 5 osób i wszystko gitara.Mam fotki ja chcesz.
Opublikowano
Fabrycznie E36 ma ET46 a E39 ma ET20 więc jest ponad 20mm różnicy w głębokości osadzenia. Założyć się da ale oponki trzeba raczej nie za szerokie zakładać bo może obcierać, ale ja bym odradzał felgi z ET20 bo niektórzy mają problemy z obcieraniem już przy ET35 z tym że na 17kach felgach.
BMW forever!!!
Opublikowano
A ja własnie kupiłem felgi z e39 i nie narzekam wygląda to tak jakbym miał zalożone dystanse opony mam przód 185/60/15 a tył 195/60/15 z tym że więcej niż 195 na przód nie wejdzie bo obciera o nadkole...
Opublikowano

Felgi z modeli E34 E39 mają Et 20 a do modeli E36 E46 maja ET47 więc nie pasują!!!

Chyba że ktoś ma wąskie opony to jakoś może to będzie wygladać,ja miałem 17'' z E39 i chciałem je założyć do E46 i wystawały mi na zewnątrz ok. 10cm.

Wnioski wyciągnijcie sami.

Moim zdaniem powinno się zakładać koła o odpowiednich rozmiarach i ET

Opublikowano
ja w e36 coupe mam obniżone zawieszenie i ma fele 16 cali z oponmi 205/55. felgi są od e34 et20 i wszystko jest w jak najlepszym porządku i świetnie wygląda
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

felgi z ET20 jak najbardziej pasują do E36 ale zależy jaka jest szerokość tych felg i szerokość opony. Przerabiałem już ten temat. Ja osobiście w zimie jeżdze na stalowych 15cali szerokość 6,5cala z E34 z oponami 195 i niema najmniejszych problemów z obcieraniem.

Na lato niedawno kupiłem alusy z E39 16cali ET20 ale już 7,5cala szerokości i już zaczęły się delikatne problemy. Założyłem na nie opony 205/55/16. Z przodem nie ma najmniejszych problemów, a z tyłu opony niekiedy obcierają o nadkola przy przejeżdzaniu przez nierówności lub podczas przewożenia wiekszego ładunku.

Rozwiązałem ten problem najmniejszym kosztem czyli kupiłem na allegro 4 gumy usztywniające sprężyny po 3,50zł za sztuke, włożyłem je po 2 gumy w każdą sprężyne na tył (1szt na sprężyne nie zdała egzaminu) i na razie jest ok.

Wniosek - alusy ET20 jak najbardziej pasują ale maksymalnie 7,5cala szerokości i 205 opony (i to z delikatnymi problemami), natomiast przy węższej oponie lub/i węższej feldze nie ma żadnych problemów. Teraz na tych 16stkach moja E36 wygląda jakby miała opony 225 założone :dance:

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Odkopałem temat, ponieważ ja posiadam w swojej e36 felgi od e39. (7JX16ET20)Dokładnie takie: http://moto.allegro.pl/item1020043539_bmw_5_e39_komplet_oryginalnych_alufelg_16_okazja.html

Mam dwa pytania z nimi związane:

1: Podczas jazdy od prędkości 60 do 100 km/h czuje lekki ruch na kierownicy oraz podczas hamowania.

Wyważenie kół troszkę pomogło ale jeszcze jest ten ruch odczuwalny.

Czy pierścienie centrujące mogą pomóc? Czy one powinny być w moim przypadku? np takie: http://moto.allegro.pl/item1040883165_oryginalne_pierscienie_centrujace_bmw_72_6_74_1.html

2: Mam zamiar zmienić opony na tych felgach. Teraz mam założone 205/55 i wyglądają jak balony.

Czy do e36 podejdą 225/50 lub 225/45 na tej feldze? Czy się zmieszczą? Czy lepiej pozostać przy szerokości 205 ale zmniejszyć profil do 50 lub 45 ?

Z góry dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam

http://www.milodiagnostyka.pl/kamil/bmka2.jpg
  • 1 rok później...
Opublikowano

Stary post ale dodam że sam posiadam felgi ori z e39 moje sugestie:

-pasują idealnie bez żadnych przeróbek czy dystansów

-również miałem ''bicie'' podczas jazdy na kierownicy powodem był fakt iż felgi z e36 ''wciska'' się na piastę a z e39 musisz miec porządne śruby żeby je wycentrować (jest luz około 2mm)

-szerokość opon to 205/55/15 i jest spoko , nic nie obciera :)

pozdrawiam