Skocz do zawartości

Drzwi zamykają się jak w stodole (E46 Coupe)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu mógłbym pojechać aby coś z tym zrobili ? Aby zamknąć drzwi trzeba nimi mocno trzaskać, a żeby otworzyć od zewnątrz również trzeba nieco mocniej pociągnąć klamkę. Wydaje mi się też, że szyba jest ustawiona pod złym kątem i to trochę jej wina jeśli chodzi o zamykanie. Jeśli nie znacie serwisu (poza ASO) gdzie mogliby mi to zrobić/wyregulować to proszę o wskazówki jak samemu się z tym uporać. Zaznaczam, że auto jest bezwypadkowe ale drzwi zamykają się tak już od czasu kupna auta. Z góry dziękuje za pomoc.
Opublikowano
wina po stronie zamka, u mnie tak samo było trzebabyło mocno pociagnac zeby otworzyc od wewnatrz. Nie wiem co dokladnie trzeba zrobic ale napewno cos z zamkiem bo mi mechanik to robil.
Opublikowano
Jeśli chodzi o otwieranie to pewnie wina zamka, ale to zamykanie to już raczej coś innego. I w dodatku szyba chyba zbyt szybka styka się z uszczelką. Powinna chyba być ustawiona pod innym kątem. A ile płaciłeś za zrobienie tych zamków ?
Opublikowano
nie do końca, szyba musi być pod takim kontem. U mnie tez ciezko było zamknac ale bo zabawie z zamkiem teraz leciutko chodzi. Ile to kosztowalo dokladnie to nie wiem bo jeszcze koles kilka rzeczy mi przy nim robil
Opublikowano

We Wrocławiu jest kilka dobrych miejsc godnych polecenia:

1. B&W Andrzej Broszko, ul. Buforowa 120

2. Nieautoryzowany Serwis BMW Auto-Chip we Wrocławiu na ul.Przedmiejskiej 1 (pomiędzy mostami na ul.Legnickiej)

3. BMW STANDO - Wrocław-Psary ( www.stando.pl )

4. Autonaprawa Unicars. Puszkarów Sławomir ul. Kolarska 1 (boczna Wyścigowej za hotelem NOVOTEL)

Obok warsztatu znajduje się sklepik z częściami nowymi i używanymi do BMW

http://img155.imageshack.us/img155/5220/bkptouring350x100avatarzt8.gif

http://images.spritmonitor.de/239085_5.png

Opublikowano
nie do końca, szyba musi być pod takim kontem. U mnie tez ciezko było zamknac ale bo zabawie z zamkiem teraz leciutko chodzi. Ile to kosztowalo dokladnie to nie wiem bo jeszcze koles kilka rzeczy mi przy nim robil

A jakbyś go kiedyś odwiedzał (oczywiście profilaktycznie a nie z powodu awarii :D) to nie spytałbyś czy nie zdradziłby Ci tej tajemnicy zawodowej i wyjaśnił jak sobie z tym poradzić ? :D

(...) 1. B&W Andrzej Broszko, ul. Buforowa 120 (...)

Dzięki Loocas za adresy, spróbuję podjechać do któregoś z tych serwisów jak będę miał czas, ale tego z cytatu powyżej zdecydowanie nie polecam. Krzyczą sobie kosmiczne ceny a za niektóre części chcą więcej niż ASO.

Opublikowano
Ok spoko będę wdzięczny, bo ja już byłem u dwóch mechaników. Pierwszy powiedział, że musiałby przez cały dzień rozbierać auto po czym przesunąć drzwi razem z błotnikiem :D Swoją drogą nie wiem co on dokładnie chciał rozbierać i po co to 'posuwać' :mrgreen: A drugi twierdził, że to wina uszczelki drzwi :duh:
Opublikowano
uszczelka ma wpływ jeżeli jest nowa na zamykanie. Nie jest wyrobiona i może na poczatku powodowac ze dzwi beda sie ciezko zamykac. Ale jak jest nie wymieniana to nie ma zadnego wplywu
Opublikowano
Moje uszczelki nie były wymieniane i jestem pewien że to nie ich wina. Kiedyś spytałem w ASO o cenę takiej uszczelki i kosztuje ona ponad 900zł/szt. Gość mówił, że są to jedne z najdroższych uszczelek do bmw.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok spoko będę wdzięczny, bo ja już byłem u dwóch mechaników. Pierwszy powiedział, że musiałby przez cały dzień rozbierać auto po czym przesunąć drzwi razem z błotnikiem :D

Winą za złe domykanie się drzwi jest złe ich ustawienie względem resztu karoserii, zazwyczaj góra/dół. Żeby ładnie licowały z resztą i nie odstawały ustawia się rygiel na słupku niżej/niżej i wtedy potrzeba większej siły bo zamek ciągnie całe drzwi dół/góre wyrównując rozbierzności. Bardzo prosto sobie to sprawdzić czy tak jest.

Wystarczy opuścić szyby i popatrzeć jak schodzą się chromówki na dzwiach przy zamkniętych i przy otwartych. Zapewne na tych dobrych w obu przypadkach będą zlicowane, w tych złych będą względem siebie niżej/wyżej. Jak po zamknięciu jest dobrze tzn. że zamek ciągnie drzwi żeby je wyrównać i dlatego zamykają się ciężko. Żeby to wyrównać trzeba skorygować ustawienie drzwi na zawiasach tylko, że zazwyczaj spowoduje to rozjechanie się szczeliny pomiędzy błotnikiem, a drzwiami więc trzeba korygować błotnik, jak się ruszy błotnik to może się rozjechać maska itd. I tak naprawdę może się okazać, że będziemy musieli przestawić wszystkie blachy na przodzie żeby wszystko było równo chyba, że to właśnie zamek specjalnie jest ustawiony tak aby dociągał drzwi i równał szczeliny bo komuś nie chciało się przestawiać drzwi więc przestawił zamek. Wtedy samo przestawienie drzwi nie zmieni szczelin bo po ich zamknięciu zamek tak ustawiał drzwi żeby szczeliny były równo.

Opublikowano
Dodam jeszcze, że jak szyby są spuszczone w dół to drzwi zamykają się bardzo lekko ale również bardzo głośno i właśnie wydaje mi się że to dźwięk zamka.