Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, jak to wlasciwie jest? dlaczego paruja szyby w samochodzie tak mocno ?

co jest skuteczniejsze, powianie na szyby zimnym powietrzem czy cieplym na szyby ? czy jest moze jakis srodek zeby szyby nie parowaly?

pozdrawiam

Opublikowano

No własnie - na zaparowane szyby należy wiać zimnym powietrzem to na pewno, jezeli chodzi o srodek to jest i trzyma około jednego tygodnia od chwili spryskania ale gdy jedziemy w nocy to po spryskaniu tym środkiem szyby widać na niej pod światło włąsnie takie mazy które pozostawia ten płyn a mnie to drażni strasznie i nie pryskam tym płynem (nazwy płynu nie pammiętam) ale to fakt ze w dzień jest skuteczny i szyby nie parują ale w nocy ten osad na szybie jest wkurzający.

Ja ma taki przypadek ze paruje mi bardziej prawa strona przedniej szyby (od strony pasażera) i nie wiem dlaczego pomimo ze na obie częsci szyby wieje z taką samą siłą i temperaturą, hmmmmm, dziwne troszku.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
no u mnie z boku tez sporo paruja, a nie mozesz gdzies znalesc tej nazwy tego srodka ? zawsze bym sobie mogl popsikac na tylnie i boczne , to by nie utrudnialo jazdy nawet w nocy,
Opublikowano
Przykro mi ale nie mam tej butelki, lecz jest tego troszku na stacjach paliw i w marketach, napewno znajdziesz a moze nawet taki co nia zostawia sladów, o ile takie są hmmmm
Opublikowano

witam

ja raczej dmucham ciepłym zeby sie szyba nagrzała bo na zimnym to sie para skrapla i paruje

sprawdz filtr kabinowy pewnie masz "troche" niedrozny lub nabrał wilgoci i słabo przepuszcza powietrze a przez to masz słaby nawiew i ci szyby parują

:D :D

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
acha czyli to pewnie bedzie efekt tego ze przez noc stoi na dworze, jak w dzien nawnosze troche sniegu to w nocy jest wilgotno, w sumie proste wyjasnienie, ale czasami sie na cos patrzy i tego nie widzi ;)
Opublikowano

jak masz klime to włacz nawet przy wewnetrznym obiegu nie bedzie parowac bo klima osusza powietrze

:D

Opublikowano
pozwolę się wtrącić ,na zaparowane szyby tylko gorące powietrze :roll2:

bo to powietrze jest suche, broń Boziu zamknięty obieg :roll2: i najlepiej uchylić okienko lub szyber

parowanie szyb to nic innego jak wilgoć , która jest w naszych samochodach , np z dywaników i z naszych butów

No dlaczego tak twierdzicie, na zaparowane szyby tylko zimne powietrze nawet jest takie pytanie z ciekawostek "a dlaczego na zaparowane szyby dmucha sie zimnym a nie ciepłym" ???

Opublikowano
też mam ten problem z parującymi szybami,musi być uchylone okno lub włączony nawiew powietrza,samochód jest garażowany?pół roku temu miałem samochód innej marki(też niemieckiej)warunki użytkowania,garażowania były te same a szyby nie parowały?
Opublikowano

bo jak chuchniesz na zimna szybe to ci zaparuje bo sie na niej skropli woda z powietrza

ciepłe i najlepiej włączona klima

Opublikowano
bo jak chuchniesz na zimna szybe to ci zaparuje bo sie na niej skropli woda z powietrza

ciepłe i najlepiej włączona klima

No własnie a chuchasz jakim powietrzem - ciepłym co nie i stad ta para!! bo przecież nie chuchasz zimnym :) natomiast gdy byś chuchnął zimnym (co jest nie mozliwe no chyba ze z kompresora albo z wentylatora samochodu to nie było by śladu pary:)

Nie wiem skąd wy to bierzecie takie newsy ale na zaparowane szyby tylko zimne powietrze - łatwo mozecie to sprawdzić przezież.

Opublikowano
a dlaczego szyby w autach nie paruja w lecie ??

bo są ciepłe szyby

:D

Dlatego ze temp. wewnatrz jest tak sam jak na zewnatrz auta a po za tym to szyby parują najbardziej w deszcz kiedy wilgotność powietrza jest duża. (w domu nie macie czsami zaparowanych okien ?? włąsnie dlatego ze nazewnątrz jest zimno a w srodku ciepło lecz gdybyscie nie ogrzewalio mieszkania to napewno nie były by zaparowane.

Opublikowano
to ja nierozumiem poco ludzie kupują auta z ogrzewaną przednią szybą :?:

Po to zeby odmrozić podczas zimy!!!!! Nigdy nie miałeś zaszronionych???

Jak kto woli tak niech dmucha ja nikogo nie zmuszam :):):):):):)

Opublikowano

ej ale jak auto stoi zimne rano to nie jest zaparowane

wchodzi ciepły człowiek i paruja bo on wydziela ciepło a jak włączysz nawiew i zaczyna dmuchac ciepłym to szyby od razu odparowuja przynajmniej w moich samochodach które miałem wczesniej i aktualnie

zreszta w kazdym samochodzie jest narysowane w jakiej pozycji trzeba ustawic pokretła aby uzyskac ogrzewanie przedniej szyby i zawsze wszystko jest na maxa

Opublikowano
podejrzewam ze jak sie powieje i cieplym i zimnym to szyby odparuja, bo bedzie cyrkulacja powietrza , ale fakycznie moze byc prawda ze w ogolnosci lepsze by bylo zimne powietrze,
Opublikowano

czyli dmuchasz zimnym i szyba jest zimna wszystko jest ok ale jak tu wydychasz z siebie ciepłe powietrze to nagrzewasz powietrze wew samochodu i ciepłe pow styka sie z zimna szyba i skrapla sie na niej woda i masz zaparowqana szybe itd

szyba nie moze miec nizszej tmp niz tmp powietrza w samochodzie zeby sie na niej nie skraplała woda z powietrza !!

Opublikowano
A ja kiedyś słyszałem że najlepszym środkiem na niezaparowywanie szyb jest szampon do włosów :shock: czy ktoś to kiedyś prubował??
Opublikowano

Witam

Panowie, chyba znam już rozwiązanie ;-)

Na odparowanie szyb są dwa sposoby: dmuchanie ciepłym powietrzem lub włączenie klimatyzacji. Katar pisząc o tym że mu odparowuje przy zimnym powietrzu ma po części rację: po prostu gdy nastawia na zimne powietrze jednocześnie włącza automatycznie klimatyzację(u mnie tak jest), a jak już wiadomo włączona klima bardzo dobrze radzi sobie z zaparowanymi szybami :)

katar14:

po za tym to szyby parują najbardziej w deszcz kiedy wilgotność powietrza jest duża. (w domu nie macie czsami zaparowanych okien ??

Właśnie pada deszcz no a szyby w moim domu nie parują, zresztą jak zawsze :)