Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po zakupie nowego koreczka (stary ukręcony) nie mogę go wkręcić do końca, bo gwint w otworze w chłodnicy jest zjechany. Czy mogę w takim razie zastąpić to jakąś śrubą z oringami czy też muszę wymienić całą chłodnicę?

Opublikowano

A może dorwij gwintownik albo śrubę z takim samym gwintem i spróbuj naprawić ten zerwany gwint i później delikatnie dokupionym koreczkiem zakręć. Możesz dać śrubę, trzeba by ją dobrać, myślę, że dało by radę. Co prawda, nie będzie to już jak oryginał ale to zależy od Cibie. ;)

Skoro już masz ten korek, to może z nim pokombinuj. :think:

Opublikowano
raczej całe auto od razu wymień ;) ... albo nagrzej śrubokręt i wykręć ten gwint, a korek kup w ASO

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Okazało się że gwint ten pękł podczas wykręcania ostatnio ukręconego koreczka. Raczej chłodnica do wymiany :|

Poszukaj gdzieś drugiej chłodnicy i sobie ją zaklep, że może w razie czego kupisz. I pokombinuj ze starą. Może akurat coś wskórasz?

Opublikowano

wtakim razie proponuję wkręcić korek na poksilinę - tym razem poważnie ;)

jak poksilina stwardnieje, to na pewno się nie pokruszy i powinna spokojnie wytrzymać ciśnienie w układzie chłodzenia - tylko daj jej porządnie zastygnąć i upewnij się wcześniej, że porządnie odtłuściłeś ten gwint

- jeśli nie jest jakoś okrutnie pęknięty ten gwint i poza tym chłodnica jest OK, to IMO warto

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

A jak bym go potem wykręcił? :twisted2:

Teraz zauważyłem że cieknie mi płyn również w dwóch miejscach w tym zbiorniku wyrównawczym (na łączeniach plastików).

Trzeba będzie wymienić chłodnicę niebawem :? Póki co dolewam kranówy i jakoś jedzie :mrgreen:

Ile z 6 litrów płynu musi ubyć żeby zaczął się grzać? Bo ostatnio dolałem ponad litr do stanu i się nie grzał wcześniej.