Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,mam problem z ogrzewaniem chodzi konkretnie o to że nonstop daje ciepłe powietrze na nogi,góra grzeje normalnie (reaguje na regulacje prawa lewa i temperature)przy wyłączonym ogrzewaniu i nadmuchu po jakimś czasie wnęka na nogi i cały tunel robią się gorące

wymieniłem elektrozawory sprawdziłem czy dochodzi napięcie,i dalej grzeje,czy ktoś miał podobny problem

Opublikowano
Byc moze jest jakis problem z silniczkami,ktore otwieraja i zamykaja klapy w konsoli.Jak wyciagniesz radio bedziesz miał dojscie do kilku byc moze ktos przy wkładaniu radia odłamał jakis od obudowy,ja tak mialem w poprzedniej i kilka dni temu sprawdziłem w obecnej i z lewej strony jest odłamany i silniczek sie rusza a powinna klapa i faktycznie z lewej strony daje tylko chłodne powietrze a z prawej jest ok..Sa chyba jeszcze jakies silniczki nad schowkiem z prawej strony,ale chyba trzeba go odkrecic.Sprawdz to,moze pomogłem.
Opublikowano
Wyciągając radio nic nie zrobisz... Silniczki od nawiewu na nogi są z boku obudowy. Aby się do nich dostać musisz zdemontować osłonę pod kierownicą (tą z gongiem) z prawej strony cały schowek i na końcu cały tunel środkowy. Jest trochę pracy ale tylko tak się do nich dostaniesz. Jak zdemontujesz te boczne osłony to zobaczysz klapy w kształcie trapezu rozmieszczone symetrycznie po obu stronach - one są odpowiedzialne za nawiew na nogi. http://bmwe32.masscom.net/ na tej stronie: INFORMATION, IHKA COMPONENTS i na pierwszym zdjęciu silniczki numer 1 -od nawiewu nóg pasażera i 4-od nawiewu nóg kierowcy. Powodzenia
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
dzięki za porady,niestety z braku czasu autko pójdzie na warsztat (trza sie bebeszyć) a przy okazji zrobie klime bo nie działa
Opublikowano

dzięki za stronke http://bmwe32.masscom.net/ ze schematami.

?U mnie sytuacja jest troszke inna - przy normalnej went. i klimie, na zimnuk powietrzu nawiew jest dobry, ale jak przełączę na ciepłe, to na nogi idzie dalej chłodne, a wyżej nie dmucha, tylko ledwo-ledwo. Klapki słychać jak się przestawiają, na ciepłym słychać też silnik nawiewu, ale klapka nie otwiera.

Nie wiedziałem jak się do tego zabrać

Opublikowano

Możesz słyszeć silniczki od klapek a klapki mogą się nie otwierać (popękane mocowania ). Najlepiej wymontować całą nagrzewnicę (ja tak robiłem - ten sam problem) podpiąć zasilanie na krótko i panel sterujący, pobawić się potencjometrami i przyciskami - zobaczyć które klapki się otwierają a które nie. Całą obudowę nagrzewnicy można bezproblemowo rozebrać aby dostać się do cięgien i klapek - pospinana jest zapinkami sprężynującymi. Jak zdejmiemy górną pokrywę to dostaniemy się do klapek nawiewu na szybę, nawiewów w desce dla kierowcy i pasażera oraz co najważniejsze do klapek miksujących powietrze, których z góry nie widać bo są schowane pod klapkami nawiewu... Tak sobie to sprytnie wykombinowali...

Jeżeli masz klimę sprawną przed całą operacją demontażu nagrzewnicy jedź do magika od klimy na odessanie czynnika - po całej zabawie z naprawą klapek jedziesz ponownie do niego i wpompuje do układu ten odessany czynnik i w razie potrzeby dobije nowego...

Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę