Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszukując forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Chciałem dzisiaj ustawić sobie geometrie(zbieżność i kąty) na wszystkich kołach. Po zajechaniu na stacje diagnostyczną dowiedziałem sie że w moim e36 ustawia sie tylko zbieżność z przodu (kąty nie)a tył sie wogóle nie ustawia. Czy to prawda?? Do ustawiania geometrii zmusił mnie fakt ze ścina mi prawe koło przód od środka. :duh: Facet że to może być od tego że mam jakiś element uszkodzony w prawym przednim zawieszeniu i tak sie dzieje... Jak to w rzeczywistości jest :?:

Opublikowano

Rok temu ustawiałem zbieżność w moim sedanie i nic nie mówili, że sie nie da z tyłu.

Co do kątów to mi też kolo na diagnostyce powiedział, że kątów pochylenia kół w e36 się nie ustawia.

RWD Rulez!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czekajcie. W zeszłym roku miałem robioną zbieżność 3 razy :) hehe. Poważnie. Najpierw przód i tył. Później sam przód a na koniec sam tył. I bankowo koleś mówił, że czegoś nie da się ustawić z tyłu. Tylko nie wiem czego. Tak czy siak jest tam, że tak powiem mniejsza regulacja. Tłumaczył mi to ale już zapomniałem. Może to istotne więc dodam. W pierwszym przypadku miałem ustawianą geometrię z tyłu gdyż zmieniałem te wszystkie tuleje. Za drugim razem robiłem bo wymieniałem tuleje wachacza tylnego (znowu). Pozdro...
Opublikowano

koledzy powiedzcie sensownie bo na dniach wymienie amorki z tylu i z przodu i juz planowalem jechac na geometrie( zbierznosc , katy ) i tutaj mi krzynal 700 zl za robote- Nie jestem w Polsce... Wiec prosze pomozcie bo 700 wole na cos innego wydac niz na cos co nie wiadomo czy sie ustawia...

Wymienial bede z mechanikiem kolega ale bez specjalnych jakis sprzetow,domowa robota :8) ale sciagacze mam...

B M W
Opublikowano

robilem dwa razy zbieznosc w londynie, za drugim razem gdy wpadlem po malym drifcie na dosc wysoki kraweznik przednim i tylnim kolem centymetry ale coz, koles na diagnostyce mi pokazal ze przednia os skreca w prawo tylnia w lewo czyli mniej wiecej tak /-/

\-\ powiedzial ile to kosztuje i skorygowal, dostalem drugi wydruk po jego robocie z kompa diagnostycznego parametry obu osi na zielono i bezproblemowo ustawione

co do pytania o katy z tylu nie wiem czy nie bladze ale powinienes jechac na stacje diagnostyczna a nie na mlotkownie, ktora po wpisaniu modelu marki samochodu i typu zawieszenia zbada co jest grane i to naprawi,, myle sie to mnie poprawcie

Opublikowano
W e36 z przodu ustawia się zbieżność, z tyłu zbieżność i kąty pochylenia kół.
Opublikowano
heh każdy ma inne zdanie.... :roll:

Z przodu regulujesz zbieżność na drążkach,

z tyłu zbieżność reguluje się przesuwając gniazda wahaczy głównych (przydałby się klucz mimośrodowy ale bez też się da), kąty reguluje się śrubą mimośrodową łączącą dolny, poprzeczny wahacz do piasty.

Na piśmie mam Ci to wysłać z pieczątką Prezydenta?

Może fachman mówić, że się nie ustawia tyłu bo zwyczajnie nie ma czym.

Opublikowano
koledzy powiedzcie sensownie bo na dniach wymienie amorki z tylu i z przodu i juz planowalem jechac na geometrie( zbierznosc , katy ) i tutaj mi krzynal 700 zl za robote- Nie jestem w Polsce... Wiec prosze pomozcie bo 700 wole na cos innego wydac niz na cos co nie wiadomo czy sie ustawia...

Wymienial bede z mechanikiem kolega ale bez specjalnych jakis sprzetow,domowa robota :8) ale sciagacze mam...

Przy wymianie amorków nie powinna przestawić się geometria.

Opublikowano
wiec ja sam nie wiem... To mam jechac czy nie... ?? Mysle ze wymienie i zobacze co sie bedzie dzialo i czy cos bedzie sie dzialo... jesli nie to czy musze jechac ?? Szczerze to te 700 stowek moglbym wydac na tlymnik... albo dolozyc do felg :twisted:
B M W
Opublikowano

Z tyłu nie ma możliwości żeby zmieniła się geometria po wymianie amortyzatorów,

z przodu jeśli miałeś krzywe stare amortyzatory (mało prawdopodobne) i do takich ktoś ustawił zbieżność to jest jakieś małe prawdopodobieństwo, że będziesz miał przestawioną zbieżność.