Skocz do zawartości

problem z ogrzewaniem, climatronik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

zaczelo sie robić cieplutko, wiec ogrzewanie zamieniamy na schladzanie ;)

no i napotkalem kolejny problem:) :

kiedy ustawie na climatroniku temp 16'C, i dam nawiewy na szyby- Leci GORACE POWIETRZE, to samo na nogi :/ zimne leci tylko z "czolowych" nawiewow :/ Tak samo jest kiedy zalacze clime :/ mimo ze jest ustawiona najnizsza temp. na nogi i szybe dmucha gorace powietrze :/

Od czego zaczac? ;)

Opublikowano
z tego co wyczytalem na forum odpowiedzialene za cos takiego moga byc jakies zaworki pod maska:) ale oprocz zaworkow, wchodzi cos jeszcze w gre?
Opublikowano

Szukając na forum znalazłem info że może jeszcze "jeż" być za coś takiego odpowiedzialny. Bo właśnie jeż steruje nawiewami.

Ja u siebie mam inny problem, który objawia się dopiero po dłuższej jeździe. Jeżdząc w miescie tego nie zauważam, dopiero na trasie zaczyna być to denerwujące. Mianowicie po dłuższym czasie (jakiejs poł godzinie, może wiecej) jest coś takiego że zaczyna mi wiać zimne powietrze. Tak to normalnie trzyma ustawioną temperature i wszystko elegancko chodzi, ale w trasie nagle zaczyna wiać zimnem po nogach czy na twarz a to przyjemne nie jest. Jak zwiększe lekko temp to zaraz zaczyna leciec ciepłe powietrze, moge wtedy wrócic do poprzednich ustawien, ale za chwile zwnów leci zimne. Jest to conajmniej denerwujące.

Ktoś zetknął sie z tym problemem?

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
z tego co wyczytalem na forum odpowiedzialene za cos takiego moga byc jakies zaworki pod maska:) ale oprocz zaworkow, wchodzi cos jeszcze w gre?

Witam

Ja mam to samo tylko ze nam przyczynę... Po prostu jakiś Cep (nie mam już słów) przede mną pominął elektrozawór kompletnie, to znaczy jest pod maską tylko że węże go omijają i idą prosto do nagrzewnicy :/ . Staram sie na chwilę obecną dojść jak to powinno być ale nie mam pod ręką żadnej 530d i nie mogę porównać :(

Opublikowano

Witam.

U mnie z kolei jak miałem problem z chłodnym powietrzem (z prawej strony wiało tylko gorącym powietrzem, a z mojej było OK), to problem okazał się bardzo prosty do usunięcia, a spowodował sporo zamieszania ;). Powodem "awarii" okazała się podwinięta i przez to nieszczelna uszczelka od obudowy filtra kabinowego z prawej strony. Przez to podwinięcie waliło gorącym powietrzem od silnika, co latem było bardzo upierdliwe.