Skocz do zawartości

Czy akumulator bosh Silver 45 amp jest wystarczający do 316.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy akumulator bosh Silver 45 amp jest wystarczający do 316i M43???

w chwili obecnej jest zamontowany jakis 55 i nie wiem czy ten 45 wystarczy?

Opublikowano
jak nie chesz mieć problemów zimą to bierz coś większego niż 45Ah, ja mam 55Ah i się zastanawiam czy by większego nie wsadzić

Zupełnie nie ma sensu wkładać większej pojemności akumulatora niż przewiduje instrukcja! Alternator w tych autach jest przeznaczony do takiej pojemności aku co masz w instrukcji!

http://images.spritmonitor.de/575756.png
Opublikowano
Dokladnie, za duzy akumulator=niedoladowywanie go. Ja mam Centre 45 i daje rade, w zimie raz skapitulowala ale przetrzymalem auto na pozycyjny za dlugo wiec wynikalo to z mojej bezmyslnosci :duh: Tak to pali na dotyk nawet w zimie, jak doladujesz profilaktyczanie przed zima to napewno przetrzyma mrozy, a poki co jest po zimie :)
Opublikowano

Ja miałem większy zdaje się 55Ah albo 52Ah.

Wymieniałem w zeszłym roku (był jeszcze oryginalny BMW) na boscha tej samej pojemności.

Mam klimatyzację i elektrykę więc dlatego pewnie mocniejszy jest (mam też mocniejszy alternator).

Reasumując trzeba też brać wyposażenie pod uwagę i najlepiej wsadzać taki sam jak w fabryce montowali.

Paweł

Opublikowano

wiele zależy od dodatkowego wyposażenia, które akumulator musi "obsłużyć" - dlatego dla jednego modelu podaje się kilka pojemności akumulatora

jak weźmiesz za mały, to możesz mieć przeładowany, a jak weźmiesz za duży - niedoładowany - tak źle i tak nie dobrze, dlatego trzeba brać odpowiedni ... z drugiej strony różnica 10 Ah to żadna różnica

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)