Skocz do zawartości

problem z klimą i obiegiem zamkniętym...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od paru dni nie mogę włączyć klimy ani obiegu zamkniętego w moim E34. Diody od tych przycisków nie palą. Klima manualna. Bezpieczniki O.K. Ratujcie. Dzięki z góry za jakąkolwiek wskazówkę.
Opublikowano
Ewidentny brak czynnika chłodzącego. Jeśli masz R12 to masz nie lada problem...

żaden problem...jest zamiennik wystarczy opróżnić dokładnie z r12

A kiedy ostatnio uzupełniałeś czynnik w ukladzie klimatyzacji?

to nie ma znaczenia bo ja nie mam czynnika(jeszcze nie mam-ale na dniach będzie)a kontrolki mi się świecą...a obieg można zamknąć nie zależnie od tego czy jest czynnik w układzie klimatyzacji

Pozdrawiam Łukasz

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
No właśnie - co ma czynnik do układu zamkniętego? Osobiście jestem przekonany , że to raczej sprawa dla elektryka. Może przekaźnik czy czy sterownik? Nie bardzo wiem który jest za to odpowiedzialny i gdzie go szukać. Dzięki tak czy inaczej.
Opublikowano
Ewidentny brak czynnika chłodzącego. Jeśli masz R12 to masz nie lada problem...

A kiedy ostatnio uzupełniałeś czynnik w ukladzie klimatyzacji?

to nie ma znaczenia bo ja nie mam czynnika(jeszcze nie mam-ale na dniach będzie)a kontrolki mi się świecą...a obieg można zamknąć nie zależnie od tego czy jest czynnik w układzie klimatyzacji

Pozdrawiam Łukasz

zobacz prawie tu jest dyskusja...http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=78249&start=30

uklad zamkniety jest osobnym ukladem :P

Opublikowano
No właśnie - co ma czynnik do układu zamkniętego? Osobiście jestem przekonany , że to raczej sprawa dla elektryka. Może przekaźnik czy czy sterownik? Nie bardzo wiem który jest za to odpowiedzialny i gdzie go szukać. Dzięki tak czy inaczej.

W E34 to ma znaczenie..

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

tak wiem że to inny układ...dlatego napisałem ze to nie ma nic do rzeczy.

Zbigniewst o tym temacie wiem bo się wstawiłem za Tobą :wink:

One heart,one beat

Moja E32 735i

• Członkowie klubu
Opublikowano

W E34 to ma znaczenie..

Nie ma znaczenia. Czynnik jest czy go nie ma, lampeczki się świecą po włączeniu przycisku :mrgreen:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

A jaki dokładnie zamiennik masz na myśli :?: Chyba nie R134A :?: Bo i z takimi opiniami się już spotkałem...

Szkoda że w warszawie nie stosują zamiennika R12 :wink:

W E34 to ma znaczenie..

Nie ma znaczenia. Czynnik jest czy go nie ma, lampeczki się świecą po włączeniu przycisku :mrgreen:

Chyba nie w E34 po 90 roku.

Ba, nawet na pewno nie...

Opublikowano

Świetny zamiennik, tylko nie należy go stosować w układach po R12 :mrgreen: bo rozszczelnia wszystkie połączenia gumowe...

R134A jest uważany za zamiennik R12 bo wyparł go z rynku i tyle.

Gazy te nie są zamienne... "wiem bo miałem"

Można nabić R134A w układ po R12 przy zastosowaniu odpowiednich przejściówek. I może nawet przez 2 lub 3 miesiące pochodzi.

Te układy nie tylko gazem się różnią ale też olejem który smaruje kompresor klimy.

Przerabiałem ten temat w poprzednim E34 w zeszłe lato...

Opublikowano
zamiennikiem R12 jest R134a

witam

Niestety nie jest tak kolorowo z tym zamiennikiem ... przerabiałem to u siebie w autku.

Nikt (żaden zakład) nawet nie pomyślał o zastosowaniu czynnika R134a do instalacji przystosowanej do R12.

Zamiennikiem do R12 jest czynnik R-409A

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano
zamiennikiem R12 jest R134a

witam

Niestety nie jest tak kolorowo z tym zamiennikiem ... przerabiałem to u siebie w autku.

Nikt (żaden zakład) nawet nie pomyślał o zastosowaniu czynnika R134a do instalacji przystosowanej do R12.

Zamiennikiem do R12 jest czynnik R-409A

pozdro

prosze bardzo...oto zamienniki...Oferowane czynniki chłonicze:

R 22

R 134A zamiennik na R 12

R 401A (MP39) zamiennik za R 12

R 402A ( HP 80 ) zamiennik za R 502

R 402B ( HP 81 ) zamiennik za R 502

R 403B zamiennik za R 502

R 404A (HP 62) zamiennik za R 502

R 407C ( SUVA 9000 ) zamiennik za R 22

R 408A zamiennik za R 502

R 409A zamiennik za R 12

R 410A

R 507 zamiennik za R 502

oferta...http://www.iglotech.com.pl/images/logo.gif

tak ze sie juz duzo wyjasnilo :P

Opublikowano

A wiesz czy należy coś przerabiać w instalacji przy zastosowaniu w/w zamienników? Bo mnie informowali, że nie można zastosować R134a bez przeróbek, natomiast koszty zmiany były bardzo wysokie.

Może mnie tylko naciągnęli na wyższą cenę za czynnik R-409A.

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano

panowie ja mam taki problem....

W e32 mam klimatyzacje ale nie jest sprawna.Kiedyś miałem taki przypadek że na raz mi sie zerwały wszystkie paski i w tym od klimy.Po załączeniu klimy nie ma żadnej reakcji.Gdy kiedyś wyciągałem grill ruszyłem śmigłem od klimy (przy chłodnicy)ale strasznie ciężko chodzi...Co muszę zrobić żeby ja uruchomić bo zbliża się lato i chcę żeby to było sprawne gdyż jest na wyposażeniu.

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Witam, ja temat przerabialem w wakacje, i wiem ze R12 nieda sie zastapic niczym w samochodzie. Lodowce ok, ale samochod to raczej nie lodowa.

Problem polega mianowicie na tym ze R12 po sprezeniu do 8bar potrafi juz chlodzic a R134a dopiero okolo 20bar i jesli pompka ktora miala pracowac na 8 wyciagnie na 20 to albo ja cos trafi, albo elastyczne laczniki moga puscic niedosc ze niesa dostosowane do takich cisnien to i swoje latka juz maja.

poszukaj u kolesi co dobijaja gazu w lodowkach a R12 znajdziesz bez problemu.

pozdro.

Opublikowano
Od paru dni nie mogę włączyć klimy ani obiegu zamkniętego w moim E34. Diody od tych przycisków nie palą. Klima manualna. Bezpieczniki O.K. Ratujcie. Dzięki z góry za jakąkolwiek wskazówkę.

Przekrec pokretlo nadmuchu na pozycje inna niz 0,zadziala na 100 % :-)

Pozdr

Opublikowano

Nie działa w żadnej pozycji. Szlag mnie trafia w granatowym kombi a ciepełko się robi... Próbowałem w identycznym modelu z zamianą przekaźników ale problem z odpaleniem klimy i obiegu zamkniętego trwa. W którym miejscu są jakieś sterowniki lub przekaźniki odpowiadające za klimę i obieg? Pozdrawiam wszystkich miłośników marki. [email protected]

:mad2:

Opublikowano

witam

avard piszesz że od paru dni nie możesz włączyć - wymieniałeś może ostatnio filtr przeciwpyłkowy?

pozdro[/b]

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano

Stosują, stosują :cool2:

No moze nie całkiem w Warszawie ... ale w Mysiadle

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano

Stosują, stosują :cool2:

No moze nie całkiem w Warszawie ... ale w Mysiadle

pozdro

Kurcze szkoda że jak w zeszłym roku szukałem to nikt się nie wychylił :!:

Teraz zmieniłem autko i nie mam już problemu, bo mam R134A.