Skocz do zawartości

Chilowy problem od 3500obr/min obroty warjują, co to jest??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj wystąpił chwilowy problem a mianowicie podczas jazdy z prędkością 180km/h tak jakby zaczeło się ślizgać sprzęgło bądź wyrzucać bieg ale z tym że lewarek dalej znajdował się na 5 biegu. Po prostu z 3,5tys obr/min obroty poszły do 6500. Zredukowałem na 4 i to samo. Zatrzymałem BMW i ruszyłem od nowa i problem pojawił się na 2 biegu ale dopiero od 3500obr więc jechałem już spokojnie i po chwili wszystko wróciło do normy więc ogień żeby zobaczyć czy się to powtórzy ale nic. Co to może być bo na sprzęgło mi to nie wygląda ani na skrzynie. Chociaż kto wie... :cry2: zwracam się z prośba o jakieś odpowiedzi bo wcześniej mi się to nigdy w żadnym innym samochodzie nie zdarzyło

POZDRAWIAM!!!

Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
No ok ale jeździłem innymi samochodami z ślizgającym się sprzęgłem i było troche inaczej, cały czas się ślizgało a u mnie zdarzyło sie to tylko wczoraj i to przez chwile a później i dziś jest na razie ok więc co do tego sprzęgła to mam jeszcze wątpliwości chociaż myślę że to może być na pierwszym miejscu. A ile kpl sprzęgło może kosztować 523i 96r??
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
Jak u mnie slizgało się sprzęgło w trójce, to objawy początkowe to na najwyższym biegu czyli co za tym idzieprzy wiekszch prędkościach, natomiast z czasem slizagało ie i na 4,3,i 2 gim biegu co kwalifikowało się do natychmiastowej wymiany co też uczyniłem, tylko zrobiłem błąd, że czekałem do końca, ponieważ łozysko pokruszyło się totalnie i uszkodziło koło zamachowe czy jak tam to zwał,które tez trzeba było wymienić
  • Członkowie klubu
Opublikowano
No ok ale jeździłem innymi samochodami z ślizgającym się sprzęgłem i było troche inaczej, cały czas się ślizgało a u mnie zdarzyło sie to tylko wczoraj i to przez chwile

Nie ma na to reguły. Przy umiejętnym posługiwaniu się sprzęgłem możesz jeszcze wiele przejechać z takim sprzęgłem.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Czyli normalnie jeździć i nie męczyć samochodu wysokimi obrotami i gwałtownym ruszaniem. A czy hamowanie biegami nie zaszkodzi?? Bo często tak robie i nie wiem czy ma to jakiś wpływ na sprzęgło??
  • Członkowie klubu
Opublikowano
A czy hamowanie biegami nie zaszkodzi??

Zaszkodzi, tym bardziej, jeśli tarcza sprzęgła jest ok, a uślizgi spowodowane są pęknięciem obręczy docisku. Ale tego nie wiemy :|

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań