Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temacie mam problem z tylną wycieraczką. Nie wiem co się dzieje ale raz działa bez problemów a raz nie. Jak włanczam ją to czasami zaskakuje z opóznieniem a nie raz w ogóle ale jak włącze spryskiwacz to chodzi. Ktoś wie co to może być bo wygląda że z kablami jest wporządku.
Opublikowano
W mechaniźmie wycieraczki jest mały otwór, psiknij tam trochę wd40. Otwórz szybę i kręć wycieraczką ręcznie, aby płyn się rozprowadził. Powtórz czynność jeszcze z raz lub dwa. Powinno być ok.
Opublikowano

Witam

WD40 pomaga na krotka metę(oczyszcza z zabrudzenia ale tez ma działanie osuszające co nie jest wskazane do elementów ruchomych).Miałem podobny problem z wycieraczka,zostawiłem Auto na pastwę losu w PL pod niby dobra opieka i co sie okazało ? ktoś wpadł na pomysł zamknąć osyfione auto w zawilgoconym i zimnym pomieszczeniu czyt.w Hali efekt był taki ze jak odbierałem Auto to na zew temp. była +3 a w Hali komp pokazał -1 i tak przez 10 dni, albo ktoś przejechał sie z włączona wycieraczka podczas suchej pogody jak było sie nie dowiem ehhh, mniejsza o to odebrałem Auto i przypadkiem spadł śnieg wiec włączam wycieraczkę i widzę jak stawia opory i w krótkim czasie stanęła w pionie , silniczek wycieraczki tylnej doszedł do zgonu zabrał ze sobą ogrzewanie tylnej szyby jak dodamy do tego trasę 600km to sie fajnie jedzie kombi z zawalona tylna szyba !!.Silniczek wymieniony wycieraczka śmiga. Wycieraczkę tylnej szyby warto od czasu do czasu przegonić nawet w sucha pogodę spryskując płyn na szybę,bo konstrukcja tego systemu ma wiele do życzenia.

Opublikowano
Zgadza się. Psikałem WD40 w sierpniu i działa cały czas, ale trzeba z tego co jakiś czas korzystać. No i puścić WD40 na jesień i na wiosnę.
Opublikowano
Panowie mam jeszcze jedno pytanie jak podniose szybe tylną to tam gdzie jest wycieraczka to jest takie coś ruchome i ma jakieś cztery punkty czy nie wiecie co to jest? I w sumie to nie wiem czemu bo systematycznie ją smaruje i to w ten sposób że leje wd40 po myciu by do końca wypukało a potem pryskam białym smarem w spreju. przyznam się że obawiam się że albo włącznik albo gdzieś ponoć jest jakiś czujnik sprawdzający domknięcie tynej szyby i nie wiem bo na desce nie świeci. Dziś jeszcze raz popśikam wd40 mam nadzieje że pomoże bo jazda po mieście bez tylnej wycieraczki to masakra
Opublikowano
Coś tam jest takiego i często szwankuje. Przerabiałem to, zrobił mi to mój mechanik. Nic nie wymieniał, coś tylko poprawiał.
Opublikowano
zalelem wd40 tak jak pisaliscie i niestety nic wygląda mi to na albo przekaźnik albo ten włącznik przy kierownicy tylko pytanie o koszty nie wie ktoś orjentacyjnie??
Opublikowano
zalelem wd40 tak jak pisaliscie i niestety nic wygląda mi to na albo przekaźnik albo ten włącznik przy kierownicy tylko pytanie o koszty nie wie ktoś orjentacyjnie??

Przekaźnik:http://moto.allegro.pl/item333569514_przekazniki_bmw_e36_e39_vw_passat_golf_audi_a4.html

ale ja by nie stawiał na przekaźnik bo o ile mi wiadomo przekaźnik jest odpowiedzialny za wszystkie wycieraczki. Przynajmniej tak miałem w poprzednim samochodzie.

Opublikowano
U mnie wycieraczka tylnia tez sie zatrzymywała, jest tam podobno tuleja i trzeba to jak napisali poprzednicy "nasmarować" np WD40. Tuleje można wymienic ale nie znalazłem nikogo kto by sie tego podjął... wymiana, a właściwie demontaż tej tulei grozi pęknięciem lub ukruszeniem szyby. Tak czy inaczej... jak nie smarujesz, to nie jedziesz :cool2: