Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Od jakiegoś czasu mam nieustające problemy z powodu cieknącego zbiornika paliwa. Myślałem że jest to wina mojego podjazdu- ma garba.

Po wielu testach wykluczam garba. Opiszę co się dzieje.

Zbiornik jest regularnie "zgniatany" zawsze tak samo. Nigdzie się nieprzycieram, dziś zaobserwowałem ciekawostkę. Jadąc prostą drogą bez zakrętów i dziur, spokojnie około 50, usłyszałem dzwięk uderzenia właśnie w zbiornik. zatrzymałem się i sprawdzam. Okazało się że zbiornik "zgniótł" się tak samo jak zawsze. Naszczęście nieciekł dojechałem szybko do domu, kładę się pod auto i sucho niecieknie a zbiornik zgnieciony. Podszedłem do korka wlewu benzyny, odkręcam i ledwo co dał się wyjąć. Jak już się udało usłyszałem naprawdę głośnie "zassanie" powietrza aż coś w środku w zbiorniku zaczeło "pukać"

I tu moje pytanie. Czy wytworzone podciśnienie z zbiorniku może objawiać się moimi problemami ze zbionikiem chodzi mi o "zasysanie, zgniatanie". Jakie jest rozwiązanie problemu?

Ps. mam problemy z tankowaniem auta ciągle odbija pistolet.

Opublikowano
Nie działa odpowietrzenie zbiornika to jest pewne,ale niestety nie pomogę w ustaleniu przyczyny gdyż nie mam doświadczenia z e38.

W124 260E

W201 200E ex.

W126 260SE

W115 240D (250 M123) ex.

BMW 730i E32 ex.

Opublikowano
Przy odpowietrzaniu przy zbiorniku jest filtr "powietrza" jezeli nie był nigdy wymieniany to będzie się tak działo jak opisujesz. Kosztuje z tego co pamietam ok 200zł. wymień go jak najszybciej bo taki pracujący zbiornik prędzej czy później pęknie, a nowy kosztuje ponad 3tyś.
Opublikowano

Odłączyłem filtr z aktywnym węglem, i co ciekawe wszystkie objawy ustały zbiornik się nie "kurczy" zero wycieków. Ale co ciekawe filtr ma wmiarę swobodny przepływ powietrza. A na zapchane wyglądają rurki (te dochodzące do niego. Ale to na jakieś cieplejsze dni zabawa.

Ps. A jakie zadanie spełnia Expansion tank może coś z nim jest nie tak??

Opublikowano
Dokładnie, jest to wina odpowietrznika. A z odbijaniem pistoletu przy tankowanu się nie przejmuj. To typowe w e38. Przy tankowaniu przekręć pistolet w prawo o 90 stopni i odbijał nie będzie. Pozdrawiam