Skocz do zawartości

Huczenie w e46 coupe !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem E46 320Ci ,ale do rzeczy ! Powyzej prędkości 40 km/h zaczyna coś huczec w aucie! Gdy ją kupiłem była na zimówkach 205/60/15" + dystanse i wszysko było OK, zero szumu, teraz gdy zmieniłem na letnie 225/45/17" +dystanse 150mm średnica ,10mm grubość , zaczeło huczeć ! Podejrzewałem ,że to łożysko, zapytałem więc poprzedniego własciciela (niemiec) o ten problem ,odpowiedział że wszystko jest z autem w porządku ,że lożyska nie są do wymiany (ale czy jemu wierzyć ??? trudna sprawa ) ! Czy macie jakiś pomysł, jak zlokalizać ten problem ?? Moga być winne opony ??

Z góry dziękuję !

P.S. chciałbym jeszcze dodac ,że jest założona konkretna gleba,kompletny zawias K&N !

Opublikowano
Tak. Winne temu huczeniu moga by opony. U mnie na zimowkach jest cicho. Na letnich huczy rowniez od prędkosci około 40. Wina - zząbkowane opony. Sprawdź u siebie stan opon. Może tutaj jest rozwiązanie huczenia.
Opublikowano
  • Autor
moze byc inna przyczyna tego huczenia ? Co powinienem jeszcze sprawdzic ?
Opublikowano
mam to samo, na zimówkach ok, na letnich huczy, miałem wczesniej GY F1 teraz mam nowe Toyo T1-R i to samo
Opublikowano
ja stawiałbym na opony. u mnie tez strasznie huczy. jedyny sposób na to to poprostu podgłosic sobie radio. jesli chodzi o łozysko to miałem kiedys z tym pproblem ale to bylo bardziej tarcie niz huczenie. tarcie przestawało w momencie wcisaknia gazu a tarło na luzie .
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedz !

Chyba mam pomysła, jutro przełożę na tył dwie zimówki,jeżeli przestanie to wszystko jasne-opony, jeżeli nadal będzie huczeć to wiadomo-łozysko !

Znacie jakis konkretny sposób sprawdzenia "organoleptycznie" czy opony sa trafione ?

Zastanawiałem się już nawet nad kupnem dwóch nowych opon,ale jeżeli to nic nie da i nadal będzie wyło to 8 stów poszło w .....!!

Opublikowano
Dzięki za odpowiedz !

Chyba mam pomysła, jutro przełożę na tył dwie zimówki,jeżeli przestanie to wszystko jasne-opony, jeżeli nadal będzie huczeć to wiadomo-łozysko !

Znacie jakis konkretny sposób sprawdzenia "organoleptycznie" czy opony sa trafione ?

Zastanawiałem się już nawet nad kupnem dwóch nowych opon,ale jeżeli to nic nie da i nadal będzie wyło to 8 stów poszło w .....!!

jak juz chcesz zmieniac to przednie opony tez zmian. same tylne nic nie dadza

Opublikowano

oponty letnie moga bardziej huczec bo sa twardsze...

zimowki maja mieksza mieszanke...

wiec duzo zalezy w kwestii glosnosci opony od producenta...

dobra opona letnia - cicha itd... dosc kosztuje i dosc szybko sciera sie...

Opublikowano
  • Autor

jak juz chcesz zmieniac to przednie opony tez zmian. same tylne nic nie dadza

Słuchaj, napisałem w pierwszym poście, że jak miałem założone cztery zimówki to było OK,chcę to sprawdzic metodą prób i błędów! Najpierw założę dwie zimne na tył, póżniej dwie na przód! Jak przestanie wyć ,to spawa jasna -opony !Wydaje mi się że to powinno dac odpowiedż !

Opublikowano
chłopaki, a nie prosciej wjechac na podnosnik, podniesc najpierw przód, zakręcic kołami, potem tył i też zakrecic kołami? jeśli to łozysko to bedzie słychac jak huczy, jak bedzie cicho to znaczy ze to opony
Opublikowano
chłopaki, a nie prosciej wjechac na podnosnik, podniesc najpierw przód, zakręcic kołami, potem tył i też zakrecic kołami? jeśli to łozysko to bedzie słychac jak huczy, jak bedzie cicho to znaczy ze to opony

no też prawda. ja generalnie odrazu wyczuje kiedy huczy łozysko a kiedy szumia koła