Skocz do zawartości

Wymiana silnika w 318TDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar wymienić silnik w mojej bmce bo jego naprawa przewyższa cenę zakupu nowego. Chciałbym włożyć 2,5 tds bo jest o wiele tańszy i czy będzie to możliwe żeby włożyć do 318tds-a ten silnik???

Opublikowano
obawiam sie kolego ze nie zmieścisz, wyciągałem ten silnik tzn 1.7 i jest ciasno, wiec jak na moje oko to 2,5 nie wjedzie
Opublikowano

a czemu mialby sie nie zmiescic, przeciez w fabryce montowali takie silniki do e36

ja bym osobiscie celowalbym na jakiegos m47 (2,0diesel z e46), wlasnie cos takiego bede chcial wmontowac w mojego e36 touring 318tds, nie wiem tylko jak ze skrzynia i samym zawieszeniem silnika bo nie chcialbym zbytnio rzezbic

Opublikowano
kolego bacho, widziałeś komorę silnika w compact'cie. Wsadzony 1,7 tds wypełnia ją od samej przegrody praktycznie do chłodnicy, jedynie miejsce można by wygospodarować przez wyrzucenie tunelu od chłodnicy do wentylatora ale to i tak za mało.
Opublikowano
kolega bacho nie zauważył, że masz compacta... Jeśli były seryjne Compacty 2,5TDS to czemu by go nie upchnąć, ale jeśli nie było z racji gabarytów zacznie się rzeźba :?

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

dokladnie dokladnie nie zatrybilem ze chodzi o compacta

ale mysle ze zmiescic sie powinno, generalnie w male w30 wsadzaja o wiele wieksze silniki wiec wszystko sie da, kwestia pieniedzy i oplacalnosci calej imprezy

Opublikowano
Nie było Compactów wypusczanych seryjnie z takim silnikem. A co do wymiany silnika to raczej tego nie widze, faktycznie jak napisał F_W po prostu za mało miejsca.
Opublikowano
  • Autor
No a co z tym 2.0 z e46 też nie za bardzo by podszedł albo jakiś inny diesel...A może ma któś silnik tds do sprzedania?