Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanko chciałem dzisiaj ruszyc pod oblodzoną górke i miałem problemy.

Zaświacił się ASC , daje gazu a auto stoii w miejscu. Było dość stromo i ślisko.

Pytanie zatem, czy w takiej sytuacji gdy auto jest na biegu sprzegło puszczone a auto stoii w miejscu pali się wtedy sprzęgło?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A to automat czy manual?
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Jak pedał sprzęgła "puszczony" to sprzęgło się nie będzie palić, najwyżej opony... jak się "doślizgasz do asfaltu :mrgreen:. W czasie takiej sytuacji jak opisywałeś, pod warunkiem, że masz ASC+T powinieneś jeszcze słyszeć takie terkotanie od hamowania tego koła, które się obraca.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Jak pedał sprzęgła "puszczony" to sprzęgło się nie będzie palić, najwyżej opony... jak się "doślizgasz do asfaltu :mrgreen:. W czasie takiej sytuacji jak opisywałeś, pod warunkiem, że masz ASC+T powinieneś jeszcze słyszeć takie terkotanie od hamowania tego koła, które się obraca.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Miałem wrażenie , że kola się nie kręcą ale nie potrafię tego jednoznacznie określić. Wiem , że auto stało w miejscu.

Pytam dlatego, że miałem podoby przypadek jak wyciągałem na lince samochód kolegi.

Ruszyłem , pedał puściłem a auto nie miało siły jechać wtedy czułem, że pali się sprzęgło, poszedł dymek zaśmierdziało.

W przypadku jazdy pod góre nic nie śmierdziało.

Ciekawiło mnie poprostu jak to jest rozwiązane może jest jakiś mechanizm który w takim przypadku odłącza automatycznie sprzęgło.