Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem ,że moja Betka zarzuciła palenie .Wszystko było jak najbardziej aż do soboty jak zabrałem sie za małe wiosenne porządki w aucie , odurzanie itp. Zobaczyłem że pod maską mam jakoś nierówno założoną osłonę z której idzę przewód do chłodzenia alternatora poprawiłem ją i przy okazji złamałem sparciałe przewody od podgrzewacza paliwa , wcześniej jeszcze wymieniłem spalone żarówki w zegarach. Nie mogłem odpalić samochodu bo mi sie wyładował akumulator . Następnego dnia jak go podpiołem auto zapaliło bez problemu.Po złożeniu siedzenia i kilku godzinach wsiadłem do samochodu auto rzuciło palenie całkowicie rozrusznik kreci ale auto nie odpala , wcześniej jakoś dolutowałem kabelki od czujnika pod filtrem ropy . Objawy są następujące po przekręceniu kluczyka pojawiaja sie kontrolki oprócz grzania świec żarowych i nie pojawia sie jak wcześniej zielona strzałka która sygnalizowała gotowość do odpalenia silnika. Wtryskiwacz sie pojawia i podczas próby zapalenia gaśnie .Po sprawdzeniu kodów serwisowego 3 razy miga mi wtryskiwacz . Dodam do tego że autem przyjechałem ponad 2000 tys km i nie było problemu .... Kto może mi coś podpowiedzieć z góry dzięki dodam,że bezpieczniki w miarę możliwość sprawdziłem ale jeszcze nie dotykałem sie do modulów .
Opublikowano

Miałem podobną sytuację - poszły mi cztery świece, takie same objawy jak u Ciebie miałem ale odpalał po długim rozruchu i gdy było jeszcze ciepło, na drugi dzień sprawdziłem świece i od razu wymieniłem na NGK

Jeśli to świece będą Twoim problemem to lepiej żebyś posiadał rurkową 12' lub cienka i długą wkładkę do grzechotki, ich umiejscowienie tez przyprawi Cię o kłopot - spory problem jest z ich wymianą z powodu trudnego dostępu

pozdrawiam i życzę powodzenia

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

Wiesz Co raczej nie jestem przekonany że to świece bo dzień wcześniej odpalał bez żadnych problemów nie było problemów z mocą itp wszystko chodziło bdb. A teraz zonk ! Na dniach jestem umówiony z elektrykiem ma podjechać i rzucić okiem może coś pomoże jak nie to będę musiał go zatargać do jakiegoś warsztatu bo zaczynam odczuwać brak samochodu !! Może ma ktoś jeszcze jakieś sugestie na ten temat.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja również dzień wcześniej nie miałem żadnych problemów aż tu nagle 4 świece :/ w zeszłym roku mi to się stało i do dzisiaj po wymianie wszystko OK. zacznij od ich sprawdzenia.

Możesz też sprawdzić paskowy bezpiecznik 80A w skrzynce przekaźników (tam gdzie jest komputer silnika) znajduje się mniej/więcej po środku skrzynki, a jak chcesz sprawdzić świece najlepiej odłącz przewody zasilające je a następnie możesz sprawdzić ich działanie poprzez użycie lampki próbnej z diodą lub prostownika. W przypadku próbnika to stronę z kabelkiem podpinasz do plusa (jest specjalne miejsce w silniku do tego w pobliżu bezpieczników, zaślepione jest kwadratowym wiekiem z czerwonym plusem - łatwo znajdziesz) a drugą stronę z diodą przyciskasz do świecy - jeśli jest sprawna to zaświeci dioda. Jeśli masz tylko prostownik to podepnij minus do górnej osłony głowicy a plus do świecy i patrz na wskaźnik prostownika, jeśli nie będzie reakcji to znaczy że świeca nie działa.

pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
W prosty sposób można sprawdzić czy to świece, wystarczy silnik podgrzać farelką, jeśli po 1h grzania odpali to znaczy że to świece, lub coś z nimi związanego, tak przynajmniej u siebie sprawdziłem i diagnoza była trafna.
Opublikowano
bezpiecznik 80A w skrzynce przekaźników ?? Gdzie ta skrzynka sie znajduje to jest ta pod siedzeniem ? Bo ja już oglądałem to nic takiego jak bezpiecznik 80 amperowy nie widziałem w skrzynce z bezpiecznikami też nie ani w tej skrzynce po przeciwnej stronie co są bezpieczniki . Ma ktoś może fotkę albo opis jak taki bezpiecznik wygląda
Opublikowano

Spoko przynajmniej wiem juz jak to wygląda mniej więcej , a teraz pytanie gdzie to jest zlokalizowane ?????? Bo mam dzisiaj chwile i sie zbieram żeby to sprawdzić .

POZDRAWIAM !

Opublikowano
Już został sterownik zlokalizowany i był to na szczęście bezpiecznik , tymczasowo zastąpiłem go miedzianym drucikiem bo nic takiego nie miałem . Mam pytanko gdzie można dokupić taki bezpiecznik ?
Opublikowano
Mialem to samo jak robilem porzadek w swojej tylko ze 525tds otoz pod siedzeniem od kierowcy mam jakis przewod i niechcaco go rozlaczylem i krecilem caly dzien i nic objawy byle takie ze nie palila sie kontrolka od swiec zarowych takze sparwdz jeszcze raz na spokojnie :cool2:
Opublikowano
Hehe , grunt to czytać ze zrozumieniem . A bezpieczniki znalazłem w necie w dobrej cenie . Jeszcze raz dzięki za pomoc wszystki co sie udzielili w temacie pozdrowionka i ide trochę pośmigać :D