Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Niedawno zakupiłem e36 316 Touring z 1998 roku z wentylatorem elektrycznym (bez wiska) nie wiem czy to silnik m43.Auto było po stłuczce i miało wymienioną chłodnicę wody.Mimo,że przeczytałem wszystkie posty odnośnie mojego problemu do końca nie wiem co mam zrobić.Auto zostało odpowietrzone z 10 razy (nie wiem czy dobrze), ale moje obawy dotyczą bardzo twardych węży układu chłodzenia.Ze względu na brak dużego obiegu (jak stwierdził mój mechanik) chłodny wąż na dole chłodnicy po lewej stronie został wyciągnięty termostat.Ogrzewanie działa ok, nie ma śladów oleju w chłodnicy, białego dymu ani innych niepokojących objawów.Temperatura silnika jest na połowie,ale węże są napuchnięte i mimo odpowietrzania po jakimś niedużym przebiegu po odkręceniu odpowietrznika cały czas wydobywa się powietrze z wodą.Ostatnio po przejechaniu 100km węże były bardzo twarde dolny wąż po lewej stronie był chłodny,a gdzieś z silnika pod świecami słyszałem delikatne sykanie.Na drugi dzień węże były równie twarde mimo iż auto stało całą noc.Nie wiem co mam zrobić.Proszę o pomoc. :cry2:
Opublikowano
odkręć korek od zbiorniczka wyrównawczego - oczywiscie na zimnym silniku zeby nie doznac poparzen odpal auto i obserwuj czy nie wydobywaja sie babelki powietrza w zbiorniczku - przegazuj pare razy i popatrz.
Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
nie wydobywają się bąbelki powietrza ze zbiorniczka, ale wydaje mi się ,że czuć spaliny w zbiorniczku wyrównawczym.Inny mechanik stwierdził,ze przez brak termostatu układ będzie się zapowietrzał,więc poradził zakup termostatu razem z obudową.
Opublikowano

no i chyba mechanik miał rację. Skoro jest coś takiego jak termostat to znaczy ze ma być zamontowany w aucie. Kombinujecie z tymi autami a potem macie problemy... jeden wyciaga termostat, inny wycina kata etc a potem pojawiaja sie problemy bo soc nie dziala prawidłowo.

Kupuj ten termostat- zamontuj i daj znać czy ok. jak nie to wtedy bedziemy dalej kombinować.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Nie będzie przyczyną zapowietrzania brak termostatu (on tylko utrzymuje właściwą temp silnika) prędzej jakaś nieszczelność.Twarde węże ale to jest układ ciśnieniowy i w korku od zbiorniczka wyrównawczego jest zawór bezpieczeństwa i jak ciśnienie ci wzrasta ponad normę to wtedy upuszcza na korku.Korek utrzyma ciśnienie do około 2 bar
Opublikowano
A jak to mechanik odkrył ?
Jesli nie masz nic konkretnego do napisania nie pisz nic ! Nie znam sie na mechanice ale che sie poznac :). Prosze o wyrozumialosc.
Opublikowano

Koles wyżucił termostat bo ciśnienie które powstawało w układzie chłodzenia blokowało go i sie nie otwierał przez to temeratura szybko rosła, po czym silnik sie gotował, po wyżuceniu termostatu powstał jeden duży obieg i problem na jakis czas znika (oczywiście nie do końca).

A jak sprawdzić ?- najlepiej po ciśnieniu w wężach są strasznie twarde , napompowane,i po odkreceniu korka wlewu płynu chłodniczego i po przegazowaniu z wlewu wydostają sie pęcherzyki powietrza .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie jaki tam jest zawór bezpieczeństwa ? Przy dużym korku dolewowym czy małym odpowietrzajacym i gdzie on ma przelew ? tzn którędy ucieka nadmiar ciśnienia?

Bo to może być bardzo mylące - ktoś może mysleć że właśnie w tym miejscu jest dziurawa chłodnica czy zbiorniczek.

Proszę o odpowiedź - bo sam walczę z takim problemem od tygodnia

Aha i jeszcze jedno - czy jeżeli jest białawy "smar" na korku i np. na bagnecie to na bank uszczelka pod głowicą - czy ten objaw może być spowodowany jeszcze czym innym (olej MOBIL S)

Janek

Opublikowano
Jeśli masz tylko na korku wlewu oleju i na bagnecie i jeździsz w krótkie trasy tak że siln8ik nie zdąży się nagrzać to zapewne to wina oleju. Przegoń go w dłuższą trasę żeby się nagrzał i później sprawdź czy jest osad - jeśli jest to raczej jakiś przeciek, jak nie ma to wina oleju i tras.