Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam taki dylemat... zmienilm końcowy tłumik i nadal jest głośno... z puszki katalzatora dzwięk nie podoba mi się ten powyżej 100km/h... ale do rzeczy, czy tłumik początkowy 1.6i bez katalizatora oczywiście nowy Bosala będzie mi pasował czy są zupełnie inne mocowania jak do 1.6i z Katalizatorem, rok 1990...

czy lepiej szukać używanego... czy usunąć z puszki "resztki" katalizatora... Poradźcie mi coś.... nowy Bosala kosztuje 3500zl z katalizatorem....

Opublikowano
przeczytałem ksiażke o modyfikacjach samochopdu i co do wydechu dobrze jest zmodernizować katalizator poprzez wygładzenie powierzchni dostawania sie spalin i wydłużeniu jej zmniejszajac kąt dostawania sie spalin i trzeba ten katalizator umieścić jak najbliżej początku wydechu zaraz za sondą lambda i tym bardziej ma to lepsze zastosowanie w katalizatorach który jest zrobiony w technice ala plastry miodu :)gorące spaliny przechodzą gładko przez katalizator można zyskać na tym troche mocy ale nie wiele ale zawsze coś :)i dźwięk będzie ładniejszy
Opublikowano
zapomniałem dodać nie kupuj tłumika w bosalu bo cię pokroją jak za zboże za tłumik do Fiata 126 p bis któego miałem wczesniej chcieli ode mnie 495 zł podobno po jakis zniżkach..:)Pozdro FunS BMW
Opublikowano
ale nadal nie wiem czy będzie pasował tłumik bez katalizatora z tego samego modelu.... do mojego... widziałem w prospektach bosala iż końcowy jest ten sam... więc długość pierwszego jest taka sama z katalizatorem i jak i bez... więc bedzie jakiś problem z założeniem go i zachowaniem silnika... Tłumik bosala kocowy kosztował mnie 310zł... więc chyba nie tak drogo...
Opublikowano
Tłumik bosala kocowy kosztował mnie 310zł... więc chyba nie tak drogo...

Przepłaciłes stary i to niezle. Ale to juz nieistotne. Jak chcesz wywalic katalizator to bedziesz mial w tym miejscu prosta rure albo jakis maly tlumik srodkowy (juz nie pamitam jak to bylo u mnie, bo ja wstawilem tam strumienice). Ale nie wnikajac w szczegoly bedzie pasowal na 100%, moze jedynie byc za dlugi o 10cm, ale wtedy bez problemu sie go przytnie. Zrobi to kazdy zakład wymieniajacy tlumiki. Powodzenia!

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Tak, ja też nie mam katalizatora, ani tłumika środkowego, ani strumienicy. Jedynie końcowy tłumik dedykowany ULTER'a.

Jest cicho. Uszy nie puchną.

Naprawdę polecam.

Nie zastanawiaj się nad jakimiś kombinacjami tylko niech ci za 30-40 zł wspawają ładnie rurę zamiast tłumika środkowego z katem.

Ja polecam warsztat na Szarych Szeregów, ale to Warszawa.

Full professional - w 15 min mi tak zrobili. Pomiar, gięcie rury, wspawanie, studzenie, 40zł i do domu.

Żebyś wiedział jak się bałem, że głośno będzie.

To uczucie jak zapalałem betę po operacji.

I uczucie komfortu jak się okazało, że jesttylko ciut głośniej - prawie niezauważalnie - niż z całymi bebechami.

Pozdro.

JUST HT
Opublikowano
Tak, ja też nie mam katalizatora, ani tłumika środkowego, ani strumienicy. Jedynie końcowy tłumik dedykowany ULTER'a.

Jest cicho. Uszy nie puchną.

Naprawdę polecam.

Nie zastanawiaj się nad jakimiś kombinacjami tylko niech ci za 30-40 zł wspawają ładnie rurę zamiast tłumika środkowego z katem.

Ja polecam warsztat na Szarych Szeregów, ale to Warszawa.

Full professional - w 15 min mi tak zrobili. Pomiar, gięcie rury, wspawanie, studzenie, 40zł i do domu.

Żebyś wiedział jak się bałem, że głośno będzie.

To uczucie jak zapalałem betę po operacji.

I uczucie komfortu jak się okazało, że jesttylko ciut głośniej - prawie niezauważalnie - niż z całymi bebechami.

Pozdro.

Zrobiłem to...

tak jak pisałeś 30zł w 15minut... denerwowałem się strasznie i w końcu odpaliłem... :shock: dla mnie głośno chodzi, głośniej niż wcześniej.... musze się przyzwyczaić, troche szybciej sie zbiera... ale w środku tak samo jak wcześniej jest, może troche głośniej...

Zamówiłem sobie już sprężynki Voclanda -30mm przód i tył... myślę że dobry wybór... cena 550zł czas oczekiwania do 3 tygodni!!

Pozdrawiam i dzięki za rady...