Skocz do zawartości

524td zielona kontrolka po uruchomieniu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie, czy coś się może stać niedobrego jeżeli zielona kontrolka świec żarowych w 524 td e34 (rocznik 1990) nie gaśnie jakiś czas po uruchomieniu silnika?

I jeszcze jedna wątpliwość. Czy czujnik temperatury jest w jakiś sposób powiązany z przekaźnikiem świec żarowych, tzn. czy porawidlowe działanie przekaźnika jest uzależnione od prawidłowej pracy ww. termometru?

Gdyby ktoś wiedział, proszę o pomoc.

Pozdrawiam wszystkich śmiglarzy!

Opublikowano
Czujnik temp. ma znaczenie.Przekażnik nie załącza świeczek jak jest odpowiednia temp.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano

Czyli muszę mieć sprawny termometr, żeby przekaźnik dobrze chodził...

To by nawet miało sens, bo już raz musiałem to badziewie (przekaźnik) wymieniać a zauważyłem, że spalił mi się po tym jak ta zielona kontrolka świeciła się podczas jazdy (przez jakieś mniej więcej 15 minut)! No i potem nie załączyło świec żarowych i holowanie do warsztatu. W tym czasie termometr był cały czas niesprawny.

Dzięki wielkie za odzew!

Pozdrawiam!

Opublikowano
Czujnik temp. ma znaczenie.Przekażnik nie załącza świeczek jak jest odpowiednia temp.

Wydaje mi się, że jednak nie do końca, temp zewnetrzna powiedzmy to 0^C, jak masz ciepły motor to świece nie grzeją się tak długo jakby auto stało całą noc na polu. Nadal uważam, że jednak temp silnika ma tu głównie znaczenie.

Opublikowano
maiłem już taki problem raz, przejechałem 7km - bo tyle mam do pracy i niestety kontrolka nie gasła. po 8h postoju znowu to samo, ale na drugi dzień już normalnie wszystko chodziło :)
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

Wydaje mi się, że jednak nie do końca, temp zewnetrzna powiedzmy to 0^C, jak masz ciepły motor to świece nie grzeją się tak długo jakby auto stało całą noc na polu. Nadal uważam, że jednak temp silnika ma tu głównie znaczenie.

- a jak myślisz skąd komp wie jaka jest temp. silnika-właśnie od czujnika temperatury płynu chłodzącego(nie mylić z temp.na dworze)

Opublikowano
a jak myślisz skąd komp wie jaka jest temp. silnika-właśnie od czujnika temperatury płynu chłodzącego(nie mylić z temp.na dworze)

Dobrze, tylko w zapytaniu nie jest sprecyzowane o który czujnik chodzi. Jest napisane:

czy porawidlowe działanie przekaźnika jest uzależnione od prawidłowej pracy ww. termometru?

Dla mnie oznacza to czujnik temp zewnętrznej.

Opublikowano
Myślałem że jest to logiczne,czujnik temp.zewn. potrzebny jest silnikowi tylko do grzania paliwa.Skąd ten pomysł że świece sprawdzają temp.
Opublikowano

Powoli się jednak temat klaruje. Ja jednak mam jeszcze jedną watpliwośc związaną z przekaźnikiem swiec żarowych. Wydaje mi się, że po raz ostatni, gdy spaliło mi sie to ustrojstwo, to wlaśnie ta zielona kontrolka świeciła się podczas jazdy i to (tak mi się wydaje) spowodowało stopienie się styków na przekaźniku. Po prostu albo dostał za dużo prądu przez zbyt długi okres czasu albo bezpiecznik 80A nie zadziałał. Zresztą, nie będę się wymądrzał na temat, o którym mam średnie pojęcie. Gdyby ktoś wiedział, jaka mogła być ewentualnie przyczyna padnięcia przekaźnika i czy miał podobną sytuację z tym urządzeniem w 524td, bardzo proszę o kontynuowanie tematu.

PS czytałem wczesniej, że ten bezpiecznik da się wymienić, ale u mnie podobno styki w przekaźniku zbyt mocno się wygięły i nie załaczały, a tak jak pisałem, plastik dookola styków był podtopiony....

Opublikowano
Pierwsza sprawa to taka, ze swiece zadnej temperatury nie sprawdzaja. Druga sprawa to w 24 wydaje mi sie, ze swiece zawsze sa grzane bez sprawdzania temperatury (moze sie myle bo juz nie mam 524TD i nie pamietam dokladnie)