Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem ostatnio E-39 528 i przy zakupie słyszałem stuki w zawieszeniu.Sprzedający informował mnie o tym i twierdził,że to końcówka drążka kierowniczego jest już zużyta,bo tak mu mechanik stwierdził.Miał nawet już kupiony cały duży drązek oryginał który dołożył.Po wymianie stuki nadal są.Przy wolnej jeździe do 20km/h po nierównościach dochodzi pukanie tak jakby coś w desce latało.Po wymianie drążka i badaniu ponownym auta padło stwierdzenie,że to przekładnia kierownicza,tymbardziej że półtora roku temu była regenerowana(podobno ze względu na wyciek) mam dokument.Zawiozłem auto do speca od układów kierowniczych i on po kilkugodzinnym badaniu auta postawił inna diagnozę,że to z lewego łożyska dochodzą stuki.Mój mechanik i ja dziwimy się bardzo,bo łożysko zazwyczaj huczy a nie stuka na nierównościach(tylko przy wolnej jeździe).Stąd moje pytanie,czy to możliwe,żeby łożysko stukało???Pytam,bo jestem umówiony na poniedziałek na wymianę a koszt samego łożyska to 300zł.Dla mnie to tak jakby coś w przekładni stukało,ale jak szpec od tego wykluczył .Co o tym sądzicie???

Opublikowano
Witam ja miałem podobny problem pukało a wszystko w zawieszeniu było ok. po długich debatach i sprawdzaniach okazało sie że to amortyzator sobie puka a na testach miał ponad 70% sprawnosci.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja radzę dokręcić wszystkie śruby od wahaczy, tulej itd używając kleju do śrub. U mnie śruba od przedniego prostego wahacza regularnie sama się odkręcała, a stwierdzić dało się to dopiero na szarpakach. Po dokręceniu bez kleju i przejechaniu kilkuset km problem powracał.
Opublikowano

Auto w tym momencie było badane pod kątem zuzytych wachaczy i niby wszystko dobrze.To jest taki stuk jakby gumki od amortyzatorów były wybite.

A to stukanie amortyzatora to tylko było przy malutkich prędkościach???

Opublikowano
W mojej tez coś stukało sam sprawdzałem wszystkie wahacze ,mocowania amortyzatorów w kielichach , a okazało sie że poduszka prawa na silniku była zerwana i ona tak stukała, teraz ja zmieniłem i wszystko jest ok.