Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, zakupiłem sobie na wolnym rynku :) ...

tzw. mały komputerek obc (termometr + godzina)

Problem mój polega na braku wtyczki (czarne gniazdo) Czy może mi ktoś pomóc w które piny mam się wlutować ? Ewentualnie zadowoloło by mnie też zdjęcie kostki z kabelkami.

kostka mojego obc: http://mple.wrzuta.pl/obraz/mIcZYthQjk/

W zamian, chętnie podzielę się szczegółowymi informacjami jak np. samemu wymienić bardzo szybkim i prostym sposobem popychacze w M40 / M43 :-)

mario
Opublikowano

Z podpieciem "małego" to żaden problem:

PIN 18- stały +12V

PIN 17- masa

PIN 16- regulacja podświetlenia

Zapewne masz zegarek analogowy w samochodzie skoro zakładasz małego kompa więc powyższe 3 kable juz masz w kostce od zegarka, musisz jeszcze dociągnąć 2 kable:

PIN 14- "+" pierwszej pozycji stacyjki

PIN 12- czujnik temperatury zewnetrznej.

I to w zasadzie tyle żeby działał godzina/data/temp/reg. podświetl, możesz jeszcze do pełni szczęścia podpiąć gong żeby Ci "pikało" co godzine albo jak spadnie temperatura, chyba że masz kompa z nowszego rocznika z gongiem w środku to to już z głowy.

Opublikowano

tak, mam po 95r. z gongiem.

jest jeszcze jedno "ale" do tego co mi napisałeś, nie wiem który pin ma jaki numer ... nie posiadam kostki - potrzebuje opis gniazda.

mario
Opublikowano
Piny lecą po kolei w jednym rzędzie 1-9 a w drugim 10-18 tylko teraz nie pamiętam od której strony się zaczynała numeracja, musiałbym zaglądnąć, ewentualnie możesz to szybko sprawdzić miernikiem na teście zwarcia, pin 17 to masa która dochodzi np. do żaróweczek więc wystarczy wyciągnąć jedną i miernikiem sprawdzić czy numeracja się zaczynała od prawej czy lewej.
Opublikowano

super

dzieki za info, że nie wpadłem na to :)

w sobote montuje

Pozdrawiam

mario
Opublikowano

ja też na kabelki od wewnątrz polutowałem,jak otworzysz kompa to na płytce bedzie numer pierwszego pinu,tak jak koledzy mówią,napiecie ,masa,stacyjka i czujnik temperatury

mi już działa od miesiaca

pozdrawiam

Opublikowano
juz polutowałem, zastanawiam sie tylko nad tym jak kwestia temperatury ...nie mam czujnika.
mario
Opublikowano
To właśnie te na allegro za 20zł to termistor w koszulce zalany klejem na gorąco, to samo w domu zrobisz za 2zł. Zawsze można kupić oryginał w ASO za 75zł.
Opublikowano (edytowane)

hmm, podłączyłem, wszystko działa, poza ... przyciemnianiem wyświetlacza. To napewno te piny ?

Zrobie fotke to tu wkleje.

moje wypociny: http://mple.wrzuta.pl/obraz/yf3DmVdz8P/

Edytowane przez mple
mario
Opublikowano
pin "14" musi być podłaczony pod stacyjke,czyli po załączeniu stacyjki musi dostać +12V jest to kabel różowy wychodzący ze stacyjki,a jak masz diody w podświetleniu to nie bedzie sie tak idealnie ściemniać,na żarówkach powinno .
Opublikowano

tak, ok, tam to wszystko podłączyłem, pod stacyjkę itd, obc działa juz po przekręceniu stacyjki na podswietlanie przebiegu i testu poduszek,

ale nie rozumiem tego pinu 16 - podlaczylem pod niego + 12V (przyciemnianie/rozjaśnianie) no i godzina czy tam temperatura świeci tak cały czas tak samo pomimo że przyciemniam podświetlanie, no chyba że to jest tylko do podświetlania PRZYCISKÓW obc !? To by tłumaczyło :)

Ok, własnie sprawdziłem, pin 16 to podświetlanie przycisków obc. Czyli wszystko ok.

mario
Opublikowano

czujnik temperatury oczywiście montuje z puszce filtra powietrza, chyba najdokładniejszy punkt ? Jak sądzisz ? Będzie wiadomo co tam ten silnik zasysa :P

Może będe montował SMT6 to będzie sygnał jak znalazł :)

mario
Opublikowano
no zobacze, bo za niedługo możliwe że będe montował kompressor eaton-a i kładł sterowanie z SMT6, to sygnał temperatury powietrza bym miał jak znalazł ...
mario
Opublikowano

Moze ktos z was wie ktory bezpiecznik odpowiada za stale doprowadzanie pradu do zwyklego zegarka analogowego zniknelo napiecie na tym czerwonym przewodzie i nie mam pojecia gdzie.

w rozpisce jest podane chyba z 7 bezpiecznikow i wszystkie wygladaja na sprawne nie moge dojsc ktoredy idzie ten przewod od zegarka bo wlazi on gdzies w do dol tunela srodkowego. Moze macie jakies pomysly gdzie moge szukac przerwy w obwodzie ???

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

10- gong

11- gong

12- sonda temp

13- zegary B2

14- bezpiecznik F45 (power po przekreceniu kluczyka)

15- zegary B24

16- podswietlanie kokpitu (mozna wykorzystac wyprowadzenie od podswietlania zapalniczki)

17- masa

18- permanent power (np. zasilanie zapalniczki)

Tak wyglada prawidłowe podłączenie kompa 7mio przyciskowego

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.