Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie do kolegów w temacie...czy jest jakas różnica w czujnikach różniących się kolorach? bo mam niebieskie końcówki przy wtyczce orginał siemensa...padł mi chce kupic nowy i w sklepie mówią że siemensa mają tylko szare i że niebieskich nie robi ta firma...mogę założyć szare????????
Opublikowano
niestety nawet nie włożysz szrych do niebieskiej wtyczki. szre sa do 98 a niebieskie powyżej. to sa całmowicie inne systemy ABS i nie możnba tak sobie zmieniac kolorów wtyczek.

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
...to sa całkowicie inne systemy ABS i nie możnba tak sobie zmieniac kolorów wtyczek.

ABS jak ABS... Inny sposób odczytu danych o prędkości koła... Wg schematu i opisu w WDS do modelu 98 czujniki są hallotronowe (szare wtyczki) i aby czyjnik działał podawane jest napięcie bodajże około 7 V po tych samych przewodach co dane o prędkości koła, mogę to sprawdzić i potwierdzić lub podesłać Ci opis/schemat. BMW nabiera wody w usta na temat zasady działania czuników po 98 z niebieskimi wtyczkami (w WDS nie ma takiego opisu jak do wcześniejszych modeli).

Jeśłi chodzi o rezystancję, to pomiar daje tylko pobieżną informację... W zasadzie najlepiej jest sprawdzić po podłączeniu czujnika do oscyloskopu...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Mam bmw 98r. z przodu mam szare wtyczki czujników z tyłu niebieskie.

Tyko mam problem z jakimś od 2dni nie działa mi ekonomizer, prędkościomierz, abs i asc się świecą. Do kompa nie mogę podłączyć bo nie mam pinu 15.

Opublikowano

to ktos musiał łapki wsadzac w twojeje betti :) nie widziałem jescze takiego czegos żeby były z przodu inne a z tyłu inne :)

Predkosac i reszta to tylny lewy :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
ciekawe jaki masz sterownik strego typu czy nowego z koncówka 001 jesli nowego to powinienes miec wszytkie niebieskie

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
w takim razie powinienes miec wszytkie niebieskie :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
allegro !!!!!!!!!!!!! nowe używki, co chcesz od 100zł

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i byłem u mechanika błąd czujnika lewy tył (nie działał licznik, ekonomizer). Zakupiłem nowy czujnik (chyba Hella) wymieniłem u znów to samo. Sprawdzili wszystkie połączenia od sterownika do czujników wyszło że kable sprawne. Padło na sterownik więc został wyciągnięty i naprawiony u elektronika. Dziś go odebrałem, założyli mi go i sytuacja ta sama.

Komputer pokazuje 3 stałe błędy: czujnik lewy tył, czujnik lewy przód i błąd szyny CAN chodzi o liczniki –dokładnie nie pamiętam ostatniego.

We wtorek jestem umówiony do elektryka.

Co wy o tym myślicie, czekam na jakieś sugestie.

Opublikowano
te błedy powracaja po skasowaniu ???

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
wyglada na to że twój "elktronik" sie nie spisał :lol:

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

a możesz powiedziec co ci powiedział elektronik po naprawie ze naprawił czy co ??

BO juz sporo naprawiałem po takich pseudo "naprawiaczach " i wiecej złego potrafia zrobic niz pomóc. A u ciebie wyglada że jest podobnie bo miałes tylko lewy tył a uwalił ci jeszcze i przód :( RAczej mechnik nic ci nie pomoże niestety bo to ewidentnie wina sterownika.

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
ja to bym odrazu do tego elektronik jechał i niech powie prawde czy da rade zrobic czy nie. Bo szkoda czasu i pieniedzy na mechników bo nic nie zrobia

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
zeby go naprawic to wiadomo ze tam trzeba zajrzec :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa