Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam trochę problemów z elektryką w aucie. Zaczęło sie od tego, że podłączyłem przyczepkę, wszystko było ok, ale po odłączeniu jej zniknęło mi prawe światło pozycyjne z tyłu. Poza tym zniknęło podświetlanie tablicy, i żeby tego było mało nie podświetlają się zegary, nie ma sygnału dźwiękowego gdy zostawię załączone światła mijania i wyciągnę klucz ze stacyjki. Sporo tego. Najlepsze jest to, że kiedy podłączę przyczepkę do złącza wszystko wraca..

Uciążliwe jest jeżdżenie bez podświetlaenia zegarów itd.

Od czego zacząć?!

Edytowane przez bartq
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyglada na bajzel w instalacji przyczepki. To jest orginalnie zalozone.

Zaczalbym od przejerzenia instalacji.

Opublikowano
Problem w tym, że podłączałem różne przyczepki i niezależnie od nich problem był/jest ten sam. Może mi ktoś udostępnić schematy elektryczne chociaż tej części odpowiedzialnej za światła pozycyjne, podświetlenie zegarów, oświetlenie tablicy rejestracyjnej.
Opublikowano

Prawdopodobnie miałeś zwarcie w przyczepce na światłach pozycyjnych i wyszczelił ci bezpiecznik odpowiadający za jedną strone,który również odpowiada za podświetlenie deski.Po podłączeniu innej przyczepki podświetlenie wraca ponieważ obwód od św.pozycyjnych w przyczepkach są mostkowane tak dla ułatwienia sobie pracy...

Proponuje wymienić bezpiecznik :cool2:

Opublikowano
Wydaje mi się że w bmw podswietlanie jest seperowane osobo. Tak samo masz w przełączniku świateł: prawa strona, lewa strona i podświetlanie.