Skocz do zawartości

problemy z elektryką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam trochę problemów z elektryką w aucie. Zaczęło sie od tego, że podłączyłem przyczepkę, wszystko było ok, ale po odłączeniu jej zniknęło mi prawe światło pozycyjne z tyłu. Poza tym zniknęło podświetlanie tablicy, i żeby tego było mało nie podświetlają się zegary, nie ma sygnału dźwiękowego gdy zostawię załączone światła mijania i wyciągnę klucz ze stacyjki. Sporo tego. Najlepsze jest to, że kiedy podłączę przyczepkę do złącza wszystko wraca..

Uciążliwe jest jeżdżenie bez podświetlaenia zegarów itd.

Od czego zacząć?!

Edytowane przez bartq

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Wyglada na bajzel w instalacji przyczepki. To jest orginalnie zalozone.

Zaczalbym od przejerzenia instalacji.

Opublikowano
  • Autor
Problem w tym, że podłączałem różne przyczepki i niezależnie od nich problem był/jest ten sam. Może mi ktoś udostępnić schematy elektryczne chociaż tej części odpowiedzialnej za światła pozycyjne, podświetlenie zegarów, oświetlenie tablicy rejestracyjnej.
Opublikowano

Prawdopodobnie miałeś zwarcie w przyczepce na światłach pozycyjnych i wyszczelił ci bezpiecznik odpowiadający za jedną strone,który również odpowiada za podświetlenie deski.Po podłączeniu innej przyczepki podświetlenie wraca ponieważ obwód od św.pozycyjnych w przyczepkach są mostkowane tak dla ułatwienia sobie pracy...

Proponuje wymienić bezpiecznik :cool2:

Opublikowano
Wydaje mi się że w bmw podswietlanie jest seperowane osobo. Tak samo masz w przełączniku świateł: prawa strona, lewa strona i podświetlanie.