Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko do posiadaczy E36 z silnikiem 1.8. Powiedzcie mi ile wasze auta spalają benzyny po mieście? Bo mnie na 100 km wychodzi ponad 13 l :cry2: Czy u Was tak samo to wygląda? Czy z moim autem jest coś nie tak?

Tak na marginesie dodam, że na trasie wychodzi bardzo ładnie - 7l.

http://img253.imageshack.us/img253/2586/bokxk5.jpg
Opublikowano
13 litrów po mieście a w trasie 7? No mi to wygląda jakbyś stał w korkach cały czas albo miał ciężką nogę... Za duże gumy, zaciągnięty rękaw, jazda podgórę i pod wiatr. Na takie pytania nikt Ci nie odpowie...
Opublikowano
ja tam nie wiem ile moja bunia pali po mieście, wolę nie wiedzieć :-) ale na pewno więcej niż 10l/100, na krótkich odcinkach gdy połowę trasy jedzie nie zagrzana i na ssaniu to i może wyjść 13l bez problemu, do tego w zimie... nie ważne (w granicach rozsądku) czy pali 9l czy 13l ważna jest radocha z jazdy! :-)
Opublikowano
Kolego ja mam silniczek 1.8 i na trasie pali mi ok 7 litrów a w mieście ok 8-9,5 litra!!! Zależy kolego jak jezdzisz ,jak masz ciężka nogę i lubisz ostro ruszać ze świateł to całkiem możliwe że spalisz ok 13 litrów!!!
Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano

Właśnie chodzi o to, że cały czas jeżdże spokojnie. Bez żadnych zrywów itp. Bo przy ostrej jeździe to wiem, że może spalić bardzo dużo.

Nie podoba mi się, że jest taka duża różnica pomiędzy miastem a trasą. Chyba ta różnica jest zbyt duża...

Opublikowano
Masz 17 cali jeśli dobrze widzę po zdjęciach? I pewnie do tego odpowiednio szeroki kapeć. Przy słabszych silnikach to ma wpływ na spalanie :cry2: Jedź z autem na komputer to chyba jedyna sensowna rzecz jaką możesz zrobić, żeby potem nie było "wywaliłem 3 kafle, a to jednak nie to" :twisted2:
Opublikowano

Witam

Nieprzejmuj sie. Jest chłodno i bedzie wiecej palić. Zimą 1.8 potrafi spalic 13 lub wiecej i wcale nie musisz mieć ciezkiej nogi. Jak przyjdzie lato bedzie palic w cyklu miejskim srednio 10,5l/100km czasem uda ci sie zejsc nawet do 9 ale to zalezy od jazdy i warunków na drodze. Jest OK i nic niekobinuj :nienie:

Opublikowano
Kolego ja mam silniczek 1.8 i na trasie pali mi ok 7 litrów a w mieście ok 8-9,5 litra!!!

8 litrów a do trgo kombi?? Chyba na wyłączonym silniku...Wybacz, ale jestem za duży na bajki.W 9 litrów to mogę uwierzyć, ale 8 :jawdrop:

Kazas, Twoje miasto to jedno skrzyżowanie?

Autor postu niech poczeka do wiosny i wtedy sprawdzi. Ja robię bardzo krótkie odcinki- 4 km do pracy i po 8 godzinach z powrotem. Wychodzi mi wtedy spalanie rzędu 11 litrów. To normalne, bo silnik niedogrzany. Do tego jak kolega nie jest wprawiony i nie patrzy na ekonomizer to takie spalanie jest możliwe.

Freude am fahren...
Opublikowano

Jeżeli spalanie jest duze w miescie a na trasie jest dobre to nie ma nigdzie winy technicznej, ktora była by powodem zbyt dużego spalania. Bo gdyby coś było popsute to i w miescie i w trasie palil by samochod wiecej.

Temperatura, ogumienie, natezenie ruchu, uksztaltowanie terenu, technika jazdy, dlugosc pokonywanych odcinkow itp to wszystko ma wplyw na spalanie. Jezeli w trasie spala Ci 7l jest to dobry wynik. Czyli z samochodem wszystko jest ok. W miescie 13l to duzo, skoro piszesz, ze jezdzisz ekonomicznie. Przyczyna moze byc cos co wyzej napisalem. I nie jest mozliwe, ze w trasie samochod jest sprawny pod wzgledem spalania a w miescie juz nie.

Opublikowano
nie ma co słuchac bajek w spalanie 8 litrow moja po miesicie spokojnie złyknie 11 l przy w miare spokojnej jezdzie a bajki typu 7 czy 8 litrow to prosze ustawic na regale obok rycerzy smoków i pieknych ksiezniczek
brak
Opublikowano
nie ma co słuchac bajek w spalanie 8 litrow moja po miesicie spokojnie złyknie 11 l przy w miare spokojnej jezdzie a bajki typu 7 czy 8 litrow to prosze ustawic na regale obok rycerzy smoków i pieknych ksiezniczek

Racja, bo widzę, że na forum bajkopisarzy nam nie brakuje...

Freude am fahren...
Opublikowano

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Poczekamy do wiosny i zobaczymy jak to wtedy będzie wychodziło.

Opublikowano
A jeszcze zapytam o taką jedną rzecz. Poprzedni właściciel "wybebeszył" cały środek z ostatniej części tłumika. Powiedzcie mi czy oprócz tego że samochód trochę głośniej chodzi to czy taki zabieg ma jakiś wpływ na jego pracę?