Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No właśnie.Ile rośnie spalanie kiedy chodzi nam klimatyzacja.

Powiedzmy litr na 100km, ale czy to ważne? :?:

Opublikowano
Przeciętnie 0.5l/100km - czsami jest to jakies 0.2 l/100km, czasami do 1l/100km zależy jak intensywnie się korzysta i jakie są upały.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Myśle że warto zapłacić te 4zł więcej na 100km i jechać wygodnie i z przyjemnością :D

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Spalanie przy wlaczony AC zalezy tez od tego jak duzy silnik jest obciazany przez kompresor. W przypadku duzych silnikow praktycznie nie ma roznicy w spalaniu a jezeli jest to bardzo minimalna, prawie niezauwazalna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaka różnica teoretycznie powinna być, to wiem, ale tak praktycznie, to różnicy nie zauważam.
Kai
Opublikowano
Jaka różnica teoretycznie powinna być, to wiem, ale tak praktycznie, to różnicy nie zauważam.

Potwierdzam.

Sprawdzałem latem, zauważalne różnice w spalaniu zależą wyłącznie od stylu jazdy. :mrgreen:

Opublikowano
Ja mam dosc duzy silnik i wzrostu zycia prawie w ogole nie obserwuje.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
Wzrost zużycia w dużym i małym silniku jest prawie taki sam (bardziej zależy od wielkości samochodu, bo większa klima), tylko wzrost o 0.5l przy zużyciu np. 15l/100km jest mniej zauważalny niż przy zużyciu 7l/100km. Ale i tak nie należy się tym raczej przejmować ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak mi się przypomniało... rozważamy sprawę, ile więcej auto zje przy klimie, a nikt nie zwraca uwagi na fakt, że alternator potrafi zeżreć do 7% mocy silnika :)

BTW, jak pisali tu już koledzy, warto dolać te dwie szklanki PB na 100 km, ale jechać w przyjemnej temperaturze :)

Kai
Opublikowano
Tak mi się przypomniało... rozważamy sprawę, ile więcej auto zje przy klimie, a nikt nie zwraca uwagi na fakt, że alternator potrafi zeżreć do 7% mocy silnika :)

I tu masz 100% racji, a im mniejsza pojemnośc silnika tym bardziej ten spadek mocy jest odczuwalny

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif