Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a czy w jakis sposob przedluza zywotnosc turbiny? gdzies mi sie obilo wlasnie o uszy ale nie wiem czy to prawda?!
Opublikowano

nie pamiętam gdzie to czytałem bo bym Ci podesłał dość kompleksową wypowiedź na ten temat :?

hmm... ale fakt faktem z tego co było napisane wynikało że nie ma to żadnego wpływu na turbo

Opublikowano

Zawór upustowy ma za zadanie upuścić nadmiar ciśnienia, które wytwarza turbina po zamknięciu przepustnicy. Gdyby nie było zaworu upustowego fala powietrza tłoczonego przez turbinę odbiła by sie od przepustnicy i wróciła do turbiny gwałtownie ją hamując. A to nie jest zdrowe dla turbiny. Zawór jest otwierany podciśnieniem z kolektora ssącego po zamknięciu przepustnicy.

W dieslu nie ma przepustnicy, więc powietrze nie ma się od czego odbijać. Nie bardzo jest też jak sterować zaworem.

Są sposoby, żeby zamontować BOV'a do diesla ale nic poza dźwiękiem on nie da. A może dodatkowo pojawić się problem z niewłaściwymi wskazaniami przepływomierza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę, że ma to sens przy silnie doładowanych dieslach (poważny tuning) i doładowanych benzyniakach (również poważny tunung). W standardowym silniku fabrycznym sensu to nie ma.
Kai
Opublikowano
No jesli ma mi szwankowac prez to przeplywomierz to aj dziekuje... W planach mam podkrecenie do 230 km i 510nm wiec sam juz niewiem
Opublikowano
a czy to prawda ze jesli załozy sie zawor upustowy do nie własciwego diesla to ze będzie on gasł na wolnych obrotach?>? ja mam silnik 3,0 D 218 KM i co myslicie o zaworze?? chce uzyskac tylko efekt dzwiękowy.
Opublikowano
czytaj uważnie to co było pisane wyżej, może to spowodować złe działanie przepływki, a chyba tego nie chcesz, zresztą bmw jest na tyle dobrze wyciszone że i tak nie będziesz tego słyszał