Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem z pompa wtryskowa otoz jak jest ok -4 st to nie chce zapalic a jak jest cieplo ponad 0 st zapala od slowa

wyglada na to ze jak jest ok-4st to zapowierza sie pompa

nie widac nigdzie wyciekow wiec tak jakby ciekla w srodku i mam pyt czy zaworek zwrotny miedzy filtrem a pompa pomoze czy musze regenerowac pompe zeby sie nie zapowietrzala

bmw 2,4td

e36 318i kombi 1999r
Opublikowano
Po czym sądzisz, że to pompa? Pompa nie zapowietrza się od mrozu a bynajmniej ja o takiej teorii nie słyszałem. Jeżeli uważasz, że to pompa to spróbuj ją odpowietrzyć i zobacz czy ci odpali przy mrozie. Jednak z tego co piszesz to pierwszy krok to sprawdzenie świec żarowych.
Opublikowano

wydaje mi ie ze swiece raczej nie bo jak podgrzewam nawet kilka razy to nie chce zapalic a poza tym jak jest zimno -5st i zrobi sie cieplej ok 0 to tez nie chce zapalic tak jakby byl zapowietrzony

ps trzy swiece mam nowe febi(stare sie spalily i kntrolka to sygnalizowala) a pozostale to chmpiony ktore juz byly w aucie

e36 318i kombi 1999r
Opublikowano

Sprawdź czy masz napiecie na wszystkie świece.

Jak odpala z białym dymem to podobno coś nie tak ze świecami?ich grzaniem. Podobno bo nigdy nie miałem tego problemu.

Sprawdź czy masz rano bąbel powietrza w przewodzie do pompy, obejrzyj wtryski czy się nie pocą, sprawdź węże przelewowe od wtrysków czy aby z nich nic nie kapie.

Opublikowano
Przede wszystkim musisz sprawdzić doświadczalnie świece żarowe to że wymieniałeś nie oznacza że nie mogły sie spalić tym bardziej że nie masz wszystkich jednakowych. Przy słabej kompresji, jakości paliwa nawet jedna spalona potrafi przysporzyć kłopotów. Silniki diesla bmw przy dodatnich temperaturach prawie nie grzeją świec więc nie ma problemu żeby odpalić silnik jednak przy temp. ujemnych potrzebują grzania do odpalenia. Możesz jeszcze ewentualnie sprawdzić elektrozawór w pompie czy się nie przycina. Ale podstawa to świece. Jeżeli nadal upierasz się przy pompie i zapowietrzaniu to popuść przy mrozie wszystkie wtryski i niech ktoś pokręci rozrusznikiem a ty obserwuj czy wydobywa sie paliwo i czy samochód zaczyna zaskakiwać. Przy okazji wywnioskujesz czy działa elektrozawór.
Opublikowano
Zapomniałem dodać, że sprawdzając świece należy równolegle sprawdzić przekaźnik. I jeszcze jedno. Zakładam że rozrusznik i akumulator masz sprawne. Mój szwagier miał też 324 td i przy słabym akumulatorze paliła mu przy dodatnich temp. przy mrozach miał bardzo duże problemy. Przyczyn jak zwykle może być mnóstwo dlatego trzeba je eliminować po kolei zaczynając oczywiście od tych najbardziej prawdopodobnych.
Opublikowano

Napisałeś że rano ciężko odpala, niezależnie od temperatury i tak trzeba go pomęczyć.

Wymień uszczelki miedziane pod wtryskami i nieszczelność powinna zniknąć.

A jak dalej będzie problem to będziemy szukać, jedno już będziesz miał z głowy :D

Opublikowano
swiece zarowe i czyjnik temp. od wlaczania swiec...moze za krotko grzeja...swiece musza byc tego samego typu...bo sa szybko grzejne i wolno grzejne :P aku i rozrusznik musi byc na 100% sprawne bo jak dobrze nie zakreci to bedzie ciezko palil...a filtr paliwa wymieniles przed zima :?:
Opublikowano
U mnie byly podobne objawy. Jak temperatura w okolicach zera to bez problemu odpalal a jak tylko spadla ponizej zera to juz kaplica,mozna bylo krecic i krecic a fura i tak nie chciala gadac. Na poczatku tez myslalem ze to moze byc wina ukladu paliwowego bo kilka dni wczesniej wymienialem filtr paliwa i myslalem ze zle odpowietrzylem ale poznij jak sie zrobilo cieplo to basia znowu palila bez problemu. Po wykreceniu i sprawdzeniu na krutko kazdej swiecy okazalo sie ze dwie wogole nie grzeja.Szybko sobie sprawilem dwie nowiuskie swieczki i problem zniknal. Teraz basia poli cudownie bez wzgledu na temperature jaka panuje na dworzu. A wiec ja tez radze zaczac od swiec zarowych bo zazwyczaj to jest glowna przyczyna ciezkiego odpalania.