Skocz do zawartości

Ile "ramion" w wiatraku BMW E34 M50B20 91r?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jest 9 a słyszałem, ze żle dobrany może dziwnie wpływac na silnik.

Ile powinno ich byc, bo na allegro widziałem ze jest 11?

Opublikowano

a ja mam pytanie co to jest ta 2 na tym schemacie ?

czy to są jakieś oddzielne części chłodzenia czy to jest cześć wiatraka ?

Baureihe: E34

Fahrzeugtyp: 520i

Motor: M50

SPRZEDANA :(

ale może E46 albo E39 tylko jaka :)

Opublikowano
a ja mam pytanie co to jest ta 2 na tym schemacie ?

czy to są jakieś oddzielne części chłodzenia czy to jest cześć wiatraka ?

:? Z tego co wiem to ta część nazywa się wiskoza, a dokładnie sprzęgło wiskotyczne... Ona reguluje ilością obrotów wiatraka.

Opublikowano
oki ale ktoś mi powiedział ze odpowiedzialne jest również za większe chłodzenie i chodzi mi o to czy powinno sie kręcić razem z wiatrakiem czy to jest oddzielna część wiatrak

Baureihe: E34

Fahrzeugtyp: 520i

Motor: M50

SPRZEDANA :(

ale może E46 albo E39 tylko jaka :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oki ale ktoś mi powiedział ze odpowiedzialne jest również za większe chłodzenie i chodzi mi o to czy powinno sie kręcić razem z wiatrakiem czy to jest oddzielna część wiatrak

Yyy, spróbuję być poważny.

Otóż wiskoza (visco, visko, wisco, sprzęgło lepkościowe, wiskotyczne) to sprzęgło między wiatrakiem (wiatrak to same łopatki na okręgu z plastiku), a kołem pasowym (koło napędza pompę wody, a jest napędzane paskiem wieloklinowym od wału silnika - M50). Reguluje ono stopień sprzężenia wiatraka z kołem pasowym. Jeżeli jest zimno, sprzężenie jest małe, jeżeli jest gorąco, sprzężenie jest duże.

Krótko, jeżeli silnik jest gorący - wieje mocniej, jeżeli zimny - słabiej.

Sprzęgło nie jest osobną częścią oprócz wiatraka, tylko jego integralną częścią przykręconą do wiatraka trzema śrubkami. Od drugiej strony nakręca się je na koło pasowe pompy wody.

Kai