Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiec jesli walek m30b25 ma 272 stopnie a walek m30b35 264 to jest sens wstawiania walka m30b25 do m30b35? a moze sa jakies inne ostrzejsze walk seryjne? czy lepiej zainwestowac w walek gt? i jaki moze byc tego koszt? ile mozna maksymalnie splanowac glowice? jamyslalem zeby zebrac 1.5mm co o tym sadzicie?
Opublikowano
Ja sądzę, że brakuje Ci mocy. Moja rada - zostaw ten motor i rozejrzyj się za czymś mocniejszym.

zgadza sie kolego brakuje mi mocy wiem e ten silnik ma ogromny potencjal i da sie jeszcze sporo z niego wykrzesac :? a co do poszukania czegos wiekszego to odpada bo ma ten silnik zamontowany w e21 pozdro

• Członkowie klubu
Opublikowano
Firma www.swiatek.com.pl przerobi Ci wałek nawet do 288 stopni za 900pln. Możesz też zakupić np. katkamsa od 284-307 stopni ale to juz koszt powyżej 2000pln. A planowanie 1,5mm to samobójstwo. Jesli głowica nie była ruszana to najwyżej możesz zebrać na 0,8mm.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
bodo735 wlsnie o taka odpowiedz mi chodzilo :cool2: teraz mam kolejne pytanie probowal ktos odchudzic kolo zamachowe w m30b35? jesli tak to o ile? i jak to zrobic wlasciwie? i co myslicie o tym zeby kolo pasowe zrobic z aluminium? pozdro
  • Członkowie klubu
Opublikowano
probowal ktos odchudzic kolo zamachowe w m30b35?

Jeden próbował i został ojcem :mrgreen:

A poważnie niejednokrotnie planowałem koło zamachowe. Maxymalnie 3kg możesz zdjąć a z kołem aluminiowym nie kombinowałem, więc nie wiem :roll:

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
Na stronie niemieciej e30.de jest dość dobrze opisany tuning silnika m30,koło zamachowe waży 10,2kg odchudzają do 6,9 kg czyli zdejmują 3.3kg :wink:
Nur bmw e32
  • Członkowie klubu
Opublikowano
odchudzają do 6,9 kg czyli zdejmują 3.3kg :wink:

Wszystko zależy do jakiego auta. Na pewno w E30 mozna zdjąć więcej ale w E32 niebardzo, bo auto będzie puchło...

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
anjinsan,a czy trzeba wyważyć takie koło po obróbce ? czy nie ma żadnych skutków ubocznych w postaci nierównej pracy silnika na biegu jałowym i zbyt wolnym opadaniem obrotów(zakładając,że zdejmujemy 3kg).
Nur bmw e32
Opublikowano
co do wywarzania to ponoc trzeba wywarzyc kolo po obrobce wyczytalem ze najlepiej wywarzac razem z walem i kolem pasowym, do tego zwarzuc tloki i doprowadzic do jednakowej wagi to samo korbowody ile w tym prawdy to nie wiem :lol:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
anjinsan,a czy trzeba wyważyć takie koło po obróbce ?

Trzeba wyważać wraz z wałem korbowym, dociskiem sprzęgła, kołem pasowym i wszystkimi śrubami. Odnośnie korbowodów, tylko wówczas gdy się je zmienia, jesli zostaje kpl tych samych to nie trzeba.

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano

Trzeba wyważać wraz z wałem korbowym, dociskiem sprzęgła, kołem pasowym i wszystkimi śrubami. Odnośnie korbowodów, tylko wówczas gdy się je zmienia, jesli zostaje kpl tych samych to nie trzeba.

anjinsan tak czytam i widzę że trochę się orientujesz w silnikach i tu pytanie do Ciebie - co można zrobić z silnikiem M70 , jakie tam są wałki , w jaki sposób Alpina uzyskała +50 KM z tego silnika ? co myślisz o ostrzejszych wałkach i splanowaniu głowicy.... wymieniłem silnik a jeden mam do remontu i przy okazji chcę trochę poeksperymentować....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Członkowie klubu
Opublikowano
co można zrobić z silnikiem M70 , jakie tam są wałki , w jaki sposób Alpina uzyskała +50 KM z tego silnika ? co myślisz o ostrzejszych wałkach i splanowaniu głowicy....

W M70 wałkami niewiele zyskasz. Wystarczy splanować głowice, powiększyć kanały dolotowe i wylotowe, oraz mapowanko na zasadzie testów z G-tech'em.

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
anjinsan a mozna samemu wywazyc kolo zamachowe? a moze znasz jakies firmy ktore sie tym zajmuja/? pozdro
Opublikowano

anjinsan tak czytam i widzę że trochę się orientujesz w silnikach i tu pytanie do Ciebie - co można zrobić z silnikiem M70 , jakie tam są wałki , w jaki sposób Alpina uzyskała +50 KM z tego silnika ? co myślisz o ostrzejszych wałkach i splanowaniu głowicy.... wymieniłem silnik a jeden mam do remontu i przy okazji chcę trochę poeksperymentować....

Ja myśle że najlepiej zaopatrzyc się w silniczek z e38 :mrgreen:

i może nad nim jeszcze troszke popracowac:)

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

• Członkowie klubu
Opublikowano
anjinsan a mozna samemu wywazyc kolo zamachowe? a moze znasz jakies firmy ktore sie tym zajmuja/? pozdro

Ja oddaję do obróbki w Warszawie przy krasnobrodzkiej 5, tel 022 674 15 11. Zadzwoń, bo wysyłkowo też ogarniają tematy.

Ja myśle że najlepiej zaopatrzyc się w silniczek z e38 :mrgreen:

i może nad nim jeszcze troszke popracowac:)

Zawsze mozna lepiej :mrgreen:

BMW Partner

AUTOPOMOC