Skocz do zawartości

szarpanie silnikiem m20b20, zaniki zaplonu na cewce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam dziwny problem z autem, samochod zaczel bardzo mocno szarpac od wolnych obrotow do 2000obr/min, powyzej 2000obr/min. jakos zaczyna sie zbierac.

dzisiaj przebadalem sprawe, okazalo sie ze sygnal z motronica na cewke zaplonowa (styk nr.1 komputera, czarny przewod ekranowany 2,5mm2) jest z niewiadomych powod przerywany, np. przy rowno utrzymywanych 1500ob/min wystepuje zanik zaplonu na ulamek sekundy w rownych okresach czasu - co jakies 3 sekundy, autem nie da sie praktycznie jezdzic.

spotkaliscie sie kiedys z czyms takim? z jakich powodow komputer moze odcinac zaplon?

reset komputera nic nie daje, chyba, ze zle to robie. styki w gniazdach posprawdzalem, wszystkie sa bardzo ladne poza jednym gniazdem 7 pinowym znajdujacym sie pod kolektorem ssacym (czy to jest gniazdo od wtryskow?).

odlaczenie przeplywki nic nie daje, krokowca rowniez, czujnika temperatury tak samo.

caly ten problem pojawil sie nagle, 6km drogi po uruchomieniu auta.

zauwazylem rowniez, ze wskaznik temperatury zaczal wariowac, pokazuje bledna temp., lekko skacze, i ma dziwny objaw - po zdjeciu nogi z gazu gdy ekonomizer wskakuje zero, to on nieznacznie o 1mm podskakuje ?! nie wiem czy to jest zwiazane z problemem wyzej opisanym ale jako ze nastapilo rownorzednie i nigdy czegos takiego nie mialem zaczynam przypuszczac, ze jest to ta sama sprawa?!

pomocy !! :roll:

Opublikowano
problem rozwiazany, gniazdo o ktorym pisalem nie nadawalo sie do reanimacji, obcialem je i przelutowalem kable, 3 kable sa od wtryskow ale nie wiem od czego sa 4 pozostale, moze wlasnie od tego czujnika