Skocz do zawartości

Wycieraczka tylnej szyby stoi :(- NAPRAWIONE, INSTRUKCJA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w tytule, tyle tylko, ze po jej wlaczeniu staje w losowo wybranym miejscu. Czasem musze przekrecic pare razy zaplon zeby wrocila na swoje miejsce (po przekreceniu kluczyka zadziala tylko raz :duh:) Dodatkowo spryskiwacz jakos dziwnie pracuje, obecnie nie dziala bo odlaczylem go w schowku....
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam,

ja również pozbyłem się wreszcie problemu z wycieraczką.

Tyle, że ja wyjąłem cały mechanizm z szyby, czyli:

z góry 1. odkręciłem śrubę małą, 2. zdjąłem pióro, 3. odkręciłem śrubę dużą, 4. od spodu szyby odkręciłem plastikową osłonę ( 2 śruby ) 5. odkręciłem śrubę przytrzymującą mechanizm, 6. z góry zdjąłem plastikową osłonę ( ta w której jest przycisk otwierania) i swobodnie wyjąłem z szyby cały mech. z ośką na której pracuje wycieraczka. 7. część najtrudniejsza: doprowadzić do swobodnego obracania się ośki w tulei w której jest ona umieszczona ( u mnie było zapieczone na amen) - włożyłem w imadło i powoli zacząłem kluczem obracać mechanizm podlewając odrdzewiaczem - kiedy w miarę się ruszało podjąłem się próby wybicia ośki z tulei - wszytko bardzo ostrożnie żeby nie połamać reszty. 8. gdy się udało, wyczyściłem ośkę i tuleję w środku papierem ściernym - następnie smar ceramiczny i inny w nadmiarze. 9. ośka do tulei, mały oring żeby się nie rozpadało. Prawidłowo jest gdy ośka obraca się w tulei bez użycia najmniejszej siły - ot tak łapana w palce kręci się. 10. złożyłem wszystko do kupy ( najłatwiejsza część operacji ) zamknąłem klapę i pierwszy raz zobaczyłem jak chodzi u mnie tylnia wycieraczka.

Co ciekawe wbrew temu co czytałem wyżej, teraz i przed operacją gdy otwieram tylną szyb i włączam wycieraczkę - silnik który jest w klapie wcale nie chodzi !!!. Dopiero po zamknięciu uruchamia się no i w tej chwili wraz z wycieraczką. Wcześniej również nie działał mi spryskiwacz tylnej szyby - teraz po czyszczeniu wycieraczki spryskiwacz działa.

Moja rada: jeżeli rzeczywiście nie jesteście w stanie obrócić wycieraczki ręcznie ( po otwarciu szyby ) to musicie zacząć bezwzględnie od czyszczenia zapieczonej osi - wydaje mi się że bezpieczniej dla szyb jest cały mechanizm wyjąć bo jednym z narzędzi koniecznych dla skuteczności operacji jest użycie młotka i wybicie osiki z tulei. Po złożeniu możecie być mile zaskoczeni że wycieraczka i spryskiwacz działa pomimo że silniczek wcześniej nie dawał znaku życia.

ps.

cała operacja w mojej ocenie jest do wykonania przez laika ( ja nim jestem ) tyle że proponowałbym jednak robić to w zaprzyjaźnionym warsztacie gdzie będziecie mieć potrzebny sprzęt (bo uwierzcie że trzeba się trochę nagimnastykować przy wybiciu osi) , odpowiednie samary itd.

pozdrawiam: