Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ten temat jest dosć czesto poruszany na forum a opinie są sprzeczne,a mianowicie posiadam 530d z 1999r chcę wymienić olej w skrzyni biegów tylko teraz jaki?????????? Podobno mam skrzynie GMA5S360R ? Czy ktos z forum wymieniał juz olej w tym modelu to niech napisze jaki i ile tego,jaki filtr z gory bardzo dziękuje

Ps (koszt wymiany oleju?)

Opublikowano
ja wymieniałem miesiąc temu. Mam skrzynię 5HP18 z zieloną tabliczka (długa żywotność) Olej zakupiłem z kolegą z forum na połowę 20L baniak w hurtowni. Był to olej ESSO LT 71141 czyli to co zalewane jest oryginalnie w skrzyniach ZF. Filterek będziesz miał inny w swojej skrzyni z tego co sie orientuję. Koszt operacji w moim przypadku wyszedł nie duży za 10l oleju filtr i uszczelkę zapłaciłem około 400zł. Zawdzięczam to koledze Andrzejowi z Białegostoku z którym sie dogadaliśmy w kupnie oleju. 20l to za dużo wiec warto z kimś się dogadać i kupić na połowę. Po wymianie skrzynia śmiga jak lala. Zarówno przed jak i po wymianie zmienia ładnie biegi. Zorjętuj się po numerze VIN jaką masz skrzynię biegów jaki idzie tam olej i filtr. Olej na 99% masz taki jak u mnie. Poszukaj na aukcjach allegro. Powinieneś znaleść ESSO. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz taki olej jaki napisales, jesli nie jestes pewien sprawdz w aso po vin - przez telefon aso czasem rowniez myli sie i mowia, ze jest tam esso, po sprawdzeniu w tis zmieniaja zdanie (ja tego doswiadczylem w dwoch aso)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
masz taki olej jaki napisales, jesli nie jestes pewien sprawdz w aso po vin - przez telefon aso czasem rowniez myli sie i mowia, ze jest tam esso, po sprawdzeniu w tis zmieniaja zdanie (ja tego doswiadczylem w dwoch aso)

Dokładnie jak pisze kolega Bono masz na 100% ETL 7045E Texamatic.

Jeśli chcesz sprawdzić to zobacz numer oleju na naklejce skrzyni.